+ Meer informatie

Nieuwe Belgische I regering beëdigd

Jjmpoging Eyskens snel geslaagd

2 minuten leestijd

BRUSSEL — België heeft weer een regering. De 47-jarige iristen-democraat Mark Eyskens, die vorige week donderdagKond van koning Boudewijn van België een formatieopdracht reeg is er in recordtempo in geslaagd de breuk tussen socialisen christen-democraten te lijmen.

Eyskens, minister van Financiën in I rooms-rode regering-Martens die irige week dinsdagochtend viel, heeft .'t afgelopen weekeinde gebruikt om n (tamelijk vaag) regeerakkoord op stellen en tijdens gesprekken met de iders van Vlaamse en Waalse chrisn-deraocratische en socialistische irtijen, zondag en maandagmiddag, !eft hij daar overeenstemming over ireikt.

Hoofdlijnen vaag
Eyskens heeft niet alleen snel, hij !eft ook met een buitengewone stilrijgendheid gewerkt. Pas in de op van maandagavond werd er ts bekend over de hoofdlijnen van jn regeerakkoord. Die zijn zoals gezegd vaag. De voorlamste elementen zijn: de loonkosn en sociale lasten voor de onderneingen moeten dalen, de fiscale druk > de ondernemingen moet afnemen, komt een soort van prijscontrole, de ereenkomst met oliemaatschapjen moet worden herzien en het ructurele tekort op de Belgische beoting moet in drie jaar worden wegwerkt. Het veranderen van het sysem van automatische aanpassing ;n de lonen aan de stijgende kosten in levensonderhoud komt in het pakit van Eyskens niet meer in zulke jrde bewoordingen voor als Martens voorstelde.

Met de franc ging het maandag overigens iets beter. Slechts op het eind van de dag moest de nationale bank van België steunaankopen verrichten en de koers van de Belgische munt week maandag 90 procent af van die van de andere munten in het Europese monetaire stelsel. Eind vorige week was dat nog 94 procent. De franc bewoog zich maandag weer op het peil dat vorige week woensdag bereikt werd nadat het disconto in België van 13 tot 16 procent verhoogd was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.