+ Meer informatie

Thatcher en Gandhi

le''r'Tvrouf"Lgar:t'fhatZr Britse premier vijf dagen in India te gast RAF-honger-staker HOg Ulet Op ééU Ujst

2 minuten leestijd

NIEUW DELHI — De premier van India, mevrouw Indira Gandhi, heeft woensdag met haar Britse gast, premier Margaret Thatcher, van gedachten gewisseld over onderwerpen als de Sovjetrussische interven-

met haar gastvrouw voor vijf dagen, de Indiase premier Indira Gandhi gisteren na aankomst op het vliegveld. FRANKFORT — De advocaat van

^^^^^ ..>„. ... *'^ '" Afghanistan, het besluit van de Verenigde Staten Pakistan op
weken in de gevangenis klinisch dood

Advocaat Ranier Koch zei dat Debus „jiuridisch" nog in leven is, omdat artsen nog steeds hersengolven waarnemen. Zijn hart is echter tot stilstand gekomen, ofschoon Debus kunstmatig wordt beademd. Koch beschuldigde de Westduitse regering ervan geen overlijdensakte te willen afgeven, uit vrees voor ongeregeldheden, veroorzaakt door sympathisanten van de hongerstakers. Een abuis bericht, als zouden twee van de stakers reeds zijn overleden veroorzaakte afgelopen zondag een oproer in West-Berlijn.

Debus, die in Hamburg een straf van twaalf jaar uitzat wegens roof, ging op 6 februari in hongerstaking. Samen met Andreas Vogel, die in West-Berlijn gevangen zit, verkeerde hij volgens officiële mededelingen in kritieke toestand.

Premier Thatcher, die vijf dagen in India blijft, gaf haar Indiase ambtenoot ook haar indrukken van de gesprekken die zij in Washington met president Ronald Reagan en andere hoge Amerikaanse functionarissen heeft gevoerd.

Een Britse woordvoerder zei dat de twee eerste-ministers niet het netelige punt van de nationaliteitenwet, die Thatcher aan het Lagerhuis heeft voorgelegd, hebben aangesneden. De gematigde „Times of India" sprak aan de vooravond van het bezoek van de Britse premier van een „openlijk racistisch stuk wetgeving".

In het Indiase parlement, waar Thatcher donderdag een toespraak houdt, is sterk geageerd tegen dit wetsvoorstel, dat voorziet in drie verschillende categorieën van staatsburgerschap in Groot-Brittannië. Een dergelijke wet betekent, zo is de algemene opinie in India, discriminatie van de ongeveer een De Britse premier huldigde de opvatting dat een land het recht heeft zich te verdedigen.

Mevrouw Gandhi reageerde hierop met de stelling dat India niet ongevoelig is voor de behoefte aan veiligheid van Pakistan. Het heeft echter wel de ervaring uit het verleden dat een „enorme toevloed" van wapens naar Pakistan een negatieve invloed heeft op de vrede en de veiligheid in het betrokken gebied.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.