+ Meer informatie

Acht Arabische landen richten veiligheidsmacht op voor Golf

Premier Major als eerste westerse leider naar bevrijd Koeweit

4 minuten leestijd

DAMASCUS (RTR/AFP) — Acht Arabische landen die deel uitmaken van de anti-Iraakse coalitie hebben gisteren besloten een Arabische vredesmacht op te richten als onderdeel van een vredes- en economisch plan voor de regio. Dit hebben zegslieden in Syrië verklaard.

De strijdmacht moet zorgen voor veiligheid en stabiliteit in de Golf en om „herhaling te voorkomen van gebeurtenissen zoals de Iraakse invasie van Koeweit op 2 augustus". De troepen zullen worden gelegerd in de Golfstaten. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

De Egyptische minister van buitenlandse zaken, Esmat Abdel-Meguid, die ook aanwezig was op de vergadering van de acht Arabische ministers van buitenlandse zaken in Damascus, had eerder gezegd dat Egyptische en Syrische troepen de kern zouden moeten vormen van een dergelijke legermacht.

De Syrische minister Faroek alShara zei dat de "Verklaring van Damascus" vandaag officieel zal worden ondertekend en bekendgemaakt. Shara zei dat het document zal gaan over de coördinatie en samenwerking op op het gebied van veiligheid, politiek en economie. Volgens functionarissen zijn de Golfstaten overeengekomen bij te dragen aan de economische ontwikkeling van Syrië en Egypte.

Onvoldoende
heeft gisteren de Iraakse herroeping van de annexatie van het emiraat van de hand gewezen als onvoldoende. Amerikaanse functionarissen lieten doorschemeren het in grote lijnen met Koeweit eens te zijn. Ambassadeur Mohammad Abdulhasan zei dat het bevel tot annexatie ingetrokken moest worden door hetzelfde orgaan dat dat had uitgevaardigd: de Iraakse Nationale Vergadering.

Radio Bagdad zei dat de regerende Revolutionaire Commando Raad gisteren „alle besluiten betreffende Koeweit had ingetrokken die sinds 2 augustus waren genomen". Dat bevel was ondertekend door president Saddam Hoessein. De Koeweitse ambassadeur zei echter dat „hetzelfde orgaan dat de oorspronkelijke beslissing had genomen die moest herroepen zodat het officieel gepubliceerd zou worden in het regeringsblad en de mensen er van op de hoogte zijn".

De Britse premier, John Major, zou vandaag een kort bezoek brengen aan Koeweit en Saoedi-Arabië. Dit heeft een woordvoerder van Major bekendgemaakt. Het gaat om het eerste bezoek van een westerse leider aan het net bevrijde emiraat. De Britse premier vertrok gisteravond uit Moskou, waar hij ontmoetingen had met president Michail Gorbatsjov, Baltische afgevaardigden en leden van de Sowjet-oppositie. Hij zou eerst naar de Saoedische stad Dahran vliegen, waar hij overstapt in een ander toestel met bestemming KoeweitStad. Of hij ook de Saoedische koning Fahd ontmoet is niet bekend.

Kosten

De kosten van de Golfoorlog voor de geallieerden zullen onder de 70 miljard dollar (120 miljard gulden) uitkomen. Indien alle toezeggingen gestand worden gedaan, zullen de Verenigde Staten daarvan 15 miljard dollar (26 miljard gulden) bijdragen. Dit heeft begrotingsdirecteur Richard Darman gisteren verklaard. Darman zei tegen de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden dat andere landen al bijna 55 miljard dollar hebben toegezegd.

Groot-Brittannië zegt dat er nog altijd 65 Arabieren, voor het merendeel Irakezen, worden vastgehouden. De uitwijzingsprocedures tegen hen worden gewoon voortgezet ondanks het staakt-het-vuren in de Golfoorlog. „De bedreiging van de nationale veiligheid is nog altijd aanwezig. Het einde aan de vijandelijkheden heeft daar eigenlijk geen invloed op", zo zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken in Londen.

Ruim dertig van hen hebben een militaire status en worden daarom beschouwd als krijgsgevangenen. Zij zitten vast in een militaire kamp in het westen van Engeland. De andere 33 gedetineerden worden vastgehouden in burgergevangenissen.

Alle Koeweitse burgers die nu in Irak verblijven mogen vertrekken. Dit heeft de Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Abdoel Amair al-Anbari bekendgemaakt. „Ik denk niet dat er problemen zullen zijn met de repatriëring of vrijlating van een ieder die het land wil verlaten", zo zei Al-Anbari. ' De Amerikaanse president George Bush zal tussen 13 en 17 maart met de president van Frankrijk en de premiers van Canada en Groot-Brittannië overleg voeren over de situatie die na de oorlog in de Golfregio is ontstaan. lal Talbani, een oude guerrillaleider. Na een lange periode van onderlinge ruzie besloten de twee partijen drie jaar geleden samen te gaan werken. Ze streven naar de vestiging van een autonoom Koerdistan in het noorden van Irak. Gezamenlijk beschikken ze binnen Irak over 20.000 tot 30.000 guerrillastrijders, of pesjmerga's („zij die de dood in de ogen zien"). Deze guerrilla's gelden als goed georganiseerd en militair zeer sterk. De Koerdische partijen beweren nog eens 50.000 guerrilla's te kunnen mobiliseren in Irak, Iran en Turkije.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.