+ Meer informatie

De goochelaar, de geit en ik

2 minuten leestijd

”De goochelaar, de geit en ik” is net als het eerdere werk van Dirk Weber een verrassing. Het is een avontuurlijk verhaal met een sympathieke hoofdpersoon, Camiel, in een nostalgische omgeving. Weber vindt het belangrijk dat een verhaal een bepaalde sfeer heeft en dat de lezer zich met de hoofdpersoon kan identificeren. Sfeer heeft dit verhaal zeker. Het speelt in 1927 in het grensgebied met België. Het dagelijks leven bij de schoenmakerij van Camiels opa is prachtig beschreven en doet soms aan een boek als Kruimeltje denken. Je hoort het petroleumstel pruttelen, de geit op het plaatsje mekkeren en de enkele auto aankomen. Camiel kan niet naar de hbs en moet samen met zijn broertje bij zijn grootouders wonen. Dat komt omdat zijn vader, goochelaar van beroep, in de gevangenis zit. Opa moet van vaders „artiestengedoe” niets hebben.

Camiel heeft het zwaar: hij wil niets liever dan zijn vader helpen aan geld voor een goede advocaat. Hij verkoopt geitenmelk, doet karweitjes voor de dokter en bezorgt opgelapte schoenen. Stiekem hoogt hij de rekeningen op, maar smokkelwerk blijkt veel meer op te leveren. Camiel laat zich daarvoor in met zijn dubieuze dorpsgenoot Martens. Het wordt spannend –Camiel bidt zijn weesgegroetjes in het donkere bos– maar uiteindelijk beseft Camiel dat dit niet de goede weg is. Dan komt zijn vader vrij. Vader vindt dat alles goed is afgelopen, maar Camiel denkt daar anders over. Een stevig gesprek tussen die twee was mooi geweest, maar Weber kiest voor een vlot happy end.


Boekgegevens

De goochelaar, de geit en ik, Dirk Weber; uitg. Querido, Amsterdam, 2014; ISBN 978 90 451 1614 3; 152 blz.; € 14,95.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.