+ Meer informatie

Schoonhovense vissen met veel lood besmet

Consumptie wordt afgeraden

1 minuut leestijd

StHOONHOVEN — De vissen van de Oude Singel in Schoonhoven bevatten een forse hoeveelheid lood. De vissen zijn op lood onderzocht door de afdeling analytische chemie en toxicologie van het centraal diergeneeskundig instituut in Rotterdam.

Het hoofd van die afdeling, ir. C. G. van Lieshout, waarschuwt tegen consumptie van de vis, zolang het door lood zwaar verontreinigde slib in de Singel niet is verwijderd.

Het onderzoeksrapport, opgesteld op verzpek van het Scnoonhovense gemeentebestuur en de regionale inspectie voor de volksgezondheid, meldt onder meer dat de loodgehaltes in de onderzochte vissen — afhankelijk van graatsoort en weefsel — tien tot 35 keer zo hoog zal zijn als normaal.

Fplrieksafval

Uit een rapport van het rijksinstituut voor de volksgezondheid bleek in maart al dat een groot deel van Schoonhoven op verontrustende wijze is vervuild door lood, afkomstig van de loodwitfabriek.- De vervuiling kwam vorig jaar aan het licht toen werd vastgesteld dat de Oude. Singel was verontreinigd door illegale lozingen van de fabriek. Ook op het terrein van de fabriek en zelfs op flinke afstand ervan werden veel te hoge concentraties lood gemeten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.