+ Meer informatie

Libanon wil orde op zaken stellen

Speciale legereenheid opgericht

2 minuten leestijd

BEIROET — Tijdens een vergadering van het speciaal „coördinatiecomité" van de Libanese regering is gisteren volgens Libanese kranten besloten tot de oprichting van een 300 man sterke speciale legereenheid. Deze eenheid, die uit verschillende religieuze groeperingen gerecruteerd zal worden, moet de Libanese politie assisteren bij het handhaven van de orde.

  Het oprichten van de eenheid maakt deel uit van een reeks veiligheidsmaatregelen, waarover sji'itische, soennitische en Druzische leiders eerder deze week overeenstemming bereikten tijdens een tweedaagse conferentie in Damascus. De Syrische regering heeft ermee ingestemd het akkoord te bekrachtigen. De Libanese minister van defensie. Adel Osseiran, die ook deel uitmaakt van het coördinatiecomité, verklaarde dat Syrië waarnemers zal sturen om de naleving van de maatregelen te controleren. Bevelhebber van de legereenheid wordt generaal-majoor Nabil Koreitem, die nu secretaris-generaal is van de militaire raad van het Libanese leger.  

Mijn
  Minister Osseiran verklaarde dat de zesde brigade van het Libanese leger uit West-Beiroet zal worden weggehaald. De legereenheden en leden van de sji'itische Amal-militie zijn de laatste weken herhaaldelijk het doelwit geweest van guerrilla-aanslagen door soennitische milities. Bij de laatste aanvallen zijn zeven mensen gewond geraakt. Voor de vergadering van het coördinatiecomité werd er langs de Groene Lijn weer geschoten door christelijke en moslim-milities. Tijdens de vergadering reed een Syrische bulldozer bij het puinruimen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Sabra op een mijn. Daarbij kwam de chauffeur om het leven.
  De Libanese staatstelevisie zond gisteren geen nieuwsberichten uit, uit protest tegen de bomaanslag die 's nachts was gepleegd op het appartement van een christelijke nieuwslezer, Jack Wakim. In de noordelijke havenstad Tripoli was het gisteren na vier dagen van hevige schietpartijen tussen rivaliserende moslim-milities betrekkelijk rustig. Volgens de politie zijn bij de gevechten 27 mensen om het leven gekomen en 68 mensen gewond geraakt. 

Kapers
  Nadat de Libanese staatsradio gistermorgen had gemeld dat de identiteit van de drie sji'itische kapers van het Amerikaanse TWA-toestel bekend was en dat deze vervolgd zullen worden, is daarna niets meer over deze kwestie meegedeeld. De kapers zouden de sji'itische moslims Aii Atwi, AÜ Younis en Ahmed Gharbieh zijn. De juridische autoriteiten, verantwoordelijk voor Beiroets luchthaven, zouden van de regering toestemming hebben gekregen om de kapers te vervolgen. Woordvoerder Larry Speakes van het Witte Huis in Washington noemde het bericht over de vervolging van de kapers „een stap in de goede richting".  Volgens het radiobericht in Libanon waren de namen van de kapers genoemd als voorbereiding op hun vervolging. Het bericht kwam drie dagen nadat Maurice Khawam, de officier van justitie van het district Mount Libanon, waar de luchthaven van Beiroet onder valt, had verklaard dat hij tegen de kapers van het TWA-toestel zou optreden.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.