+ Meer informatie

Controleer oliepeil voor het te laat is

2 minuten leestijd

Regelmatige controle van het oliepeil van de motor is zeer belangrijk. De olie zorgt immers voor de smering van de motor en wanneer er te weinig smering is, kan er onnodige slijtage aan de motor ontstaan. Wanneer het oliepeil beneden het minimum is gezakt, bestaat zelfs het gevaar dat de motor vastloopt.

Door te weinig smering treedt er namelijk grote wrijving op tussen zuigers en cilinderwand en tussen krukas en lagers. Vooral als de motor veel toeren draait, kan het gemakkelijk gebeuren dat het materiaal vastloopt en afbreekt. Een reparatie aan zuigers of lagers is een zeer kostbare zaak.

Verbruik

Een automobilist die het beste met zijn auto voor heeft, doet er dus goed aan regelmatig het oliepeil te controleren, want er is vrijwel geen enkele auto die geen druppel olie verbruikt. Natuurlijk verbruiken oude auto's wel meer olie dan nieuwe, maar het is heel normaal dat een nieuwe auto ook wat verbruikt. In de instructieboekjes van de meeste auto's staat vermeld hoeveel het verbruik maximaal mag bedragen; wanneer de motor niet meer dan een liter op' 1.000 kilometer verbruikt, hoeft men zich nog geen zorgen te maken. Bij het olie peilen moet men er( op letten dat de olie niet beneden het minimum staat. Wanneer men teveel olie bijvult, en het peil boven het maximum komt, is dat echter ook weer niet goed. Bij teveel motorolie bestaat het gevaar dat de olie gaat klotsen en er allemaal luchtbelletjes in de olie komen, waardoor de smering minder wordt. Bovendien kan het bij een te hoog peil gebeuren dat de olie langs de zuigerveren omhoog kruipt en in de verbrandingskamer terecht komt. De olie wordt dan verbrand, maar het is een allesbehalve schone verbranding, want er blijven koolresten achter die schade aan de motor kunnen veroorzaken.

Het controleren van het oliepeil is een eenvoudige handeling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.