+ Meer informatie

Kamer wil controle op overheidssteun

Scheepsbouw zal moeilijk blijven

1 minuut leestijd

DEN HAAG — De Tweede kamer wil efficiënte controle op de overheidssteun die tot 1980 aan scheepsbouwbedrijven zal worden gegeven. Dit bleek gisteren tijdens een openbare vergadering van de Vaste commissie van Economische zaken. Om de zwakke positie van de scheepsbouw enigszins te versterken heeft de regering een commissie ingesteld om de mogelijkheden tot herstructurering te onderzoeken.

f Van onze parlementsredactie j

Het rapport daarover is enige tijd geleden uitgebracht. De overheid zal vier jaar lang per jaar 250 miljoen gulden subsidie verstrekken. In diezelfde tijd zullen de bedrijven moeten inkrimpen naar 10% van hun capaciteit. Oorzaak van de slechte toestand van onze scheepsbouw is de scherpe concurrentie die vooral is toe te schrijven aan Japan. Dit land werkt met 40% minder kosten dan de bouwers in ons land. De lonen liggen in Japan 10'"f lager, de produktiviteit ligt Wc hoger en het materiaal is 10% goedkoper.

Daarbij krijgen de scheepsbouwers daar ook nog een overheidssteun van 10'c. Wel heeft Japan toegezegd haar scheepsbouw in 1980 tot een zeker niveau terug te brengen, maar zelfs dan zal het voor Nederland betekenen dat er slechts een vijfde van de totale tonnage kan worden gebouwd in vergelijking met 1975.

De Vaste commissie was echter algemeen van oordeel dat de bedrijfstakken voor de nieuwbouw van schepen niet verloren mag gaan. Vandaar dat zij het met de regering eens was dat ingegrepen moest worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.