+ Meer informatie

Senta's bruidsvlucht

2 minuten leestijd

jeugdboek

De tijd van de Saksen en de Franken, van bloedwraak en bijgeloof, van uithuwelijking en rituelen: zo zou je de vroege middeleeuwen kunnen typeren. ”Senta’s bruidsvlucht”, de nieuwe roman van Aritha Vermeulen, geeft een kijkje in deze verduisterde wereld van eeuwen her.

Senta is een tiener van „veertien jaarwendes” oud. Ze leeft als Saksisch meisje in een traditionele dorpsgemeenschap, waar de families geloven in de god Wodan en het Walhal.

Op een dag heeft er een hevig gevecht plaats met „mannen van het kruis”, Franken die het Evangelie komen brengen. Daarbij komt Senta’s verloofde om.

Voordat ze uitgehuwelijkt wordt aan een stokoude man ontvlucht Senta het dorp. Zal ze haar oude geloof vast kunnen houden, of zwicht ze voor het kruis?

Het verhaal over Senta is een jeugdboek. Aritha Vermeulen heeft al eerder een boek voor deze doelgroep geschreven, namelijk ”De dikke meidenclub” (2008).

Met deze historische jeugdroman zal ze ongetwijfeld ook ouderen boeien. Het boek getuigt van gedegen onderzoek naar het toenmalig idioom, de heersende opvattingen en gebruiken.

Op een realistische wijze probeert de schrijfster de gecompliceerdheid van het evangeliseren onder woorden te brengen. De komst van Gods Woord brengt strijd en verwarring teweeg, ook bij de Saksen. „Niet door kracht, noch door geweld, maar door Mijn Geest…”, dat is de kern waar het ten diepste om draait. Voor de „grote Heiland” is geen vijandschap te groot. En van deze eeuwenoude boodschap getuigt het verhaal van Senta.

Boekgegevens

Senta’s bruidsvlucht, Aritha Vermeulen;

uitg. De Banier, Apeldoorn, 2011; ISBN 978 90 336 3076 7; 206 blz.; € 9,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.