+ Meer informatie

Israël protesteert officieel bij VS

Over vliegtuiglevering aan Saoedi-Arabië

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Israël heeft woensdag officieel pro!st aangetekend tegen het Amerikaanse besluit om vijf raarvliegtuigen en F-15's te leveren aan Saoedi-Arabië. Islël heeft voorts aan de Amerikaanse regering gevraagd an haar besluit terug te komen.

Protest en verzoek werden op het ate Department overgebracht door ' IsraëUsche ambassadeur in WaBügton, Efraim Evron. De ambassaur werd te woord gestaan door de adict-staatssecretaris voor het Midn-Oosten, Nicolas VeUotes, met wie i een onderhoud van een uur had. Evron zei dat de voorgenomen leve^ ranties van vooral de radarvliegtuigen „een ernstige bedreiging voor de veiligheid van Israël en de stabiliteit in het hele Midden-Oosten vormden".

Hij beschuldigde Saoedi-Arabië er bovendien van dat het „terroristische organisaties financiert" en elke oplossing van het conflict in het MiddenOosten op basis van de akkoorden vanCamp David afwijst.'

Geruststelling

De waarnemende perschef van het Witte Huis in Washington, Larry Speakes, heeft woensdag geprobeerd ongerustheid bij Israël vyeg te nemen over de door president Reagan voorgenomen levering van vijf radarvliegtuigen aan Saoedi-Arabië.

Hij zei dat als Reagan de vrees had gekoesterd dat de Israëlische veiligheid door de levering in gevaar had kunnen komen, hij een ander besluit zou hebben genomen.

Speakes zei dat Amerika zich volledig hield aap zijn' vriendschappelijke en veiligheidsplichten jegens Israël en „elke behoefte" van Israël in de meest welwillende overweging zou blijven nemen.

Over de voorgenomen leverantie aan Saoedi-Arabië zei de perschef dat het hele gebied ervan zou profiteren in het licht.van de bedreiging die de Sovjetunie er vormt, :

Levering aan Egypte

De Egyptische minister van buitenlandse zaken Kamal Hassan AU heeft woensdag gezegd dat hij het eens was met het besluit van de regering-Reagan aan Saoedi-Arabië Awats, vliegende radar- en verkenningsstations; te leveren. Hij zei in een vraaggesprek met een Amerikaanse tv-onderneming, dat het besluit van Washington hem had verheugd omdat .,elk land in het gebied van de Perzische Golf zich moet versterken oiii buitenlandse interventie te-, gemoet te kunnen treden."

AU: ,,Wees niet bang"

'Minister Ali wees de vrees van Israël van de hand, zeggend, dat het nu geen tijd was om te denken over het eveiiwicht tussen de Arabieren en de Israëliërs. .;Hef vredesproces gaat voort en het Egyptisch-Israëlische verdrag wordt in goed vertrouwen uitgevoerd. Wij moeten letten op bedreiging uit het gebied buiten het onze."

Egypte is ook geïnteresseerd in de Awacs „om dezelfde reden als de Saoedi's", aldus de minister. De E^ptische minister van defensie Abd'al' Haliem Aboe Ghazala is eerder deze week naar Washington vertrokken om de inkoop van Amerikaanse wapehs te bespreken waaronder die van de Hawkeye, een kleinere en minder dure versie van de Awac.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.