+ Meer informatie

Agca liep al lang rond met plan voor aanslag

Rechtse extremist ontsnapte met hulp van officieren uit gevangenis

3 minuten leestijd

(EHMETALIAGCA De man die vijf schoten op de paus ite werd geïdentificeerd als Mehmet i Agca een ontsnapte rechtse Turkse rrorist die bekend had de moord te bben gepleegd op Abdi Ipekci, ofdredacteur van het in Istanboel rschijnende gezaghebbende dagblad iiliyet. Naar verluidt zou Agca bij zijn ontlapping uit de gevangenis in 1979 een rief hebben achtergelaten, waarin hij reigde met een aanslag op de paus tijdens het bezoek van Johannes Paulus in novemver van dat jaar aan Turkije zou brengen.

Regering bezorgd

Agca ontsnapte uit de gevangenis met de hulp van een aantal Turkse officieren en onderofficieren, die nu zelf in de gevangenis zitten. Agca was lid van de extreem-rechtse actiepartij. De voorzitter van deze nationalistische partij zal binnenkort met nog 219 andere partijleden worden berecht wanwege een poging tot staatsgreep voor de militaire coup van september 1980. De gevangenzittende partijleden kunnen tot de doodstraf worden veroordeeld.

Agca zou naar West-Duitsland zijn ontsnapt, waar hij met een Duitse vrouw woonde. Verschillende pogingen met de hulp van Interpol om Agca gevangen te nemen zouden zijn mislukt, zo verklaarden Turkse autoriteiten woensdagavond.

Een officiële regeringsverklaring na de aanslag op de paus deelde de „diepste zorg" van de Turkse regering mee, „omdat deze aanslag was begaan door een Turkse burger, die alleen maar als Turk mag worden beschouwd vanwege zijn geboorteplaats."

Aan het bezoek van de paus in 1979 aan Turkije werd weinig aandacht besteed in dit land waar 98 procent van de inwoners moslim is. De Turkse regering heeft de Italiaanse autoriteiten verzocht Agca aan Istanboel uit te leveren, nadat zijn straf voor de aanslag op de paus zal zijn uitgezeten.

Buiten dé dreiging in de achtergelaten brief, zijn de verdere motieven van Agca voor zijn daad onbekend. Hij was in Turkije een bekende rechtse terrorist, die tegen de politie bij ondervraeist, noch gauchist, noch anarchist. Ik heb in mijn eentje gedood. Ik ben geen

De Turkse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Coskun Kirca, heeft in New York na de aanslag kritiek geleverd op „sommige kringen". In WestEuropa, omdat deze niet geluisterd hebben naar waarschuwingen vanuit Turkije over de-gevaren van ontsnapte Turkse terroristen.

„In verscheidene landen in Europa bevinden zich nu veel ontsnapte terro% Met deze cal.9 Browning van de Belgische FN-wapenfabriek schoot oe aaaer ae paus neer. hun politieke denkbeelden," aldus de Turkse ambassadeur.

Waarschuwingen worden door sommige kringen in Europa in de Avind geslagen, aldus Krica, en worden beschouwd als acties tegen de vrijheid van meningsuiting.

Kirca zei dat de Italiaanse autoriteiten vijftien dagen geleden door de Turkse politie .gewaarschuwd is dat Agca zich in Italië bevond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.