+ Meer informatie

Arron ziet niets in voorstellen Pronk

„Zoals gewoonlijk ontbreken daden"

2 minuten leestijd

PARAMARIBO - De Surinaamse regering ziet geen gebaar in de overweging van de Nederlandse minister voor ontwikkelingssamenwerking. Pronk, om geld beschikbaar te stellen voor voorbereidende studies om een economisch beleidskader voor Suriname op te stellen.

„Er wordt een woordenspel gespeeld maar de daden ontbreken zoals gewoonlijk", aldus vice-president Henk Arron in een reactie op de voorstellen. Hij vindt dat pas echt van een gebaar kan worden gesproken als Nederland een pakket projecten ter waarde van een half miljard gulden goedkeurt. Die projecten zouden al zijn ingediend bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo.

Arron reageerde op het schriftelijke verslag dat Pronk de Tweede Kamer deed toekomen van zijn reis naar Suriname in juli. Volgens Pronk zijn er aanwijzingen dat de Surinaamse regering bereid is ingrijpende maatregelen te nemen om de economie te saneren. heeft over de ingrijpende voorstellen van de EG-deskundigen die voor het ontwerpen van een economisch aanpassingsprogramma zijn ingeschakeld. „De regering heeft tijd nodig om het effect van de maatregelen te bestuderen en bepaalt haar eigen tempo", aldus Arron. Hij voegde eraan toe dat de regering verantwoordelijk is voor het doorvoeren van het aanpassingsprogramma „en niet Pronk". Arron weet niet wat Pronk bedoelt met het financieren van voorstudies van projecten.

Hierover zijn in juli tijdens het orientatiebezoek van Pronk geen afspraken gemaakt. Volgens Arron komen die projecten toch niet in aanmerking voor financiering uit de pot van ontwikkelingssamenwerking doordat Nederland een restrictief toewijzingsbeleid voert en een koloniale houding inneemt.

Nederland is bereid ontwikkelingsgelden beschikbaar te stellen om de sociale gevolgen van een economisch saneringsplan te verzachten. De voorstellen van de EG-deskundigen behelzen aanpassing van de wisselkoers, beëindiging van algemene subsidies, sanering van het ambtenarenapparaat, privatisering van verliesgevende staatsbedrijven en nieuwe belastingmaatregelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.