+ Meer informatie

Bush behoudt CaJifornië

2 minuten leestijd

WASHINGTON - De Republikeinse kandidaat Pete Wilson voor het gouverneurschap van Californië heeft gisteren een nipte overwinning behaald op zijn Democratische rivale Dianne Feinstein.

Het verliezen van deze post, een van de belangrijkste in de tussentijdse verkiezingen in de VS van dinsdag, zou een ramp hebben betekend voor de Republikeinen van VS-president George Bush met betrekking tot de presidentsverkiezingen van 1992.

Bush liep niettemin al een gevoelige klap op doordat Florida en Texas naar Democratische gouverneurs gingen. De Democraten krijgen daarnaast volgens de jongste computervoorspellingen zeker één zetel meer dan nu in de Senaat en mogelijk negen meer in het Huis van Afgevaardigden.

De kiezers lieten zich in het algemeen vooral leiden door vrees voor een economische recessie en in mindere mate door kans op oorlog in de Golf. Plaatselijk speelden de abortusen onderwijsproblematiek, misdaad en milieu een rol.

Op het spel stonden alle 435 zetels in het Huis, 34 van de 100 in de Senaat en 36 van de 50 gouverneurschappen. Als de winst voor de Democraten in de Senaat een zetel blijft, komen zij op 56 zetels tegen 44 voor de Republikeinen, vergeleken met eerst 55 tegen 45. De Democraten hadden in het Huis al een meerderheid van 258 zetels tegen 175 voor de Republikeinen. Twee van de zetels waren vacant. • WENEN - De'81-jarige Simon Wiesenthal heeft gi.steren van de Universiteit van Wenen een eredoctoraat in de filosofie ontvangen. Wiesenthal zei in een dankwoord dat hij altijd zal blijven spreken voor „degenen wier monden voor altijd werden gesloten" in de nazi-kampen. Naar eigen zeggen heeft hij sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 1100 voortvluchtige nazi-oorlogsmisdadigers voor het gerecht gebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.