+ Meer informatie

Voor onze militairen

3 minuten leestijd

Inspectie

Inspectie is afgeleid van het werkwoord inspecteren en inspecteren betekent nakijken of controleren. Dit controleren is voor de militairen nu niet bepaald de gezelligste bezigheid.

Ik geloof niet, dat ik ver mis ben als ik schrijf dat de meesten van jullie er een gruwelijke hekel aan hebben. Toch is inspectie noodzakelijk, want als er geen inspectie was, dan hadden wij binnen niet al te lange tijd een vervuild leger, met alle schadelijke gevolgen van dien. Jullie zult wel verontwaardigd zijn als ik dit ronduit zeg, maar lees nog even verder. Het hierna volgende voorbeeld zal verhelderend werken. Het is een ervaring uit mijn eigen diensttijd. Op een avond, het zal ongeveer elf uur geweest zijn (wij waren meen ik een week in dienst) kwamen de klassekommandanten onze kamer binnen, waar circa dertig man lag te slapen. Bij iedere man tilden zij de dekens op en inspecteerden de voeten. Jullie zult mij misschien niet willen geloven, maar toch zeker een derde moest in het waslokaal hun vuile voeten gaan wassen en zich met schone voeten melden bij de wachtmeesters. Toen mochten zij weer naar bed.

Hygiëne in een grote gemeenschap is broodnodig, dat zullen jullie toch wel met mij eens zijn. Het is goed dat men daar in ons leger streng op let. Er zijn van die vuilpoetsen die zich maar half wassen. Een ander voorbeeld is het scheren van de baard. Iedere morgen worden bij het werkappèl de mannen meestal geinspecteerd of ze glad geschoren zijn. Tijdens oefeningen kan men vanzelfsprekend aan deze dingen vrijwel geen aandacht besteden. De omstandigheden zijn dikwijls van dien aard, dat er amper water is om je te wassen. Wij beschrijven alleen de inspecties op de kazerne of in het kamp.

Vrijdagsavonds is het poetsavond. Dan poetst men het koper van het uniform, het embleem op de baret. Alle schoenen worden netjes gepoetst, de kastjes worden opgeruimd, de geweren drooggemaakt en zo kunnen wij doorgaan.

En 's zaterdagsmorgens staan de mannen, met een ragscherpe vouw in de broek voor hun bedden, (een goede methode om de broek mooi in de vouw

te krijgen is deze: Je smeert een beetje zeep aan de binnenkant van de broek. Daarna leg je hem onder je strozak of deken. Als je 's morgens wakker wordt zit er een mooie vouw in).

Toch kloppen de harten als de kapitein man voor man inspecteert. Een zucht van verlichting gaat op als de officier weer verdwijnt. Soms moeten enkelen enige uren blijven omdat het een of ander niet in orde is. Aan de inspectie zit dus een stille dreiging vast. Als het niet in orde is, dan 1

De oorzaak van onze tegenzin tegen inspecties moeten wij zoeken in het Paradijs. Geheel ons leven is aan inspecties onderworpen. Een ieder heeft nauwlettend toe te zien of hij of zij al deze inspecties kan doorstaan. Altijd moeten wij inspectie houden over onszelf. Of alles wat wij doen en laten tot Gods eer is. Wat schieten wij hierin toch tekort. Paulus schrijft: „Hetzij dan dat gijlieden eet, hetzij dat gij drinkt, hetzij dat gij iets anders doet, doet het al ter ere Gods.

Zo zien jullie jongens dat er nog veel meer inspecties bestaan. Niet alleen in de militaire dienst, maar ook in de burgermaatschappij. In dienst wordt je geïnspecteerd, maar daar buiten inspecteer je jezelf. Gods volk heeft er iets van geleerd. Zij mochten door genade zichzelf inspecteren en wat bleef er toen over? Deze zelfinspectie leidde tot zelfverfoeiing. Gods Woord zegt ervan: Graaf dieper in uw hart en ge zult meer gruwelen vinden. Hoe noodzakelijk is toch zo'n inspectie.

Voor ditmaal genoeg.

Met hartelijke groeten,

„Oud Militair"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.