+ Meer informatie

Premier Thatcher weer in Belfast

Ierse hongerstaker geeft op

2 minuten leestijd

BELFAST — De Britse regering zal nooit geweld, binnen of buiten een gevangenis, erkennen. Dit kondigde premier Margaret Thatcher donderdag aan tijdens een verrassend bezoek aan Belfast. Gedurende haar korte verblijf in de Noordierse hoofdstad laaide het geweld op in Londonderry nadat een Britse soldaat twee mannen had doodgeschoten.

Mevrouw Thatcher deed haar krachtige en onverzoenlijke aanval op het illegale Ierse Republikeinse Leger (IRA) en de hongerstakers in de Maze-gevangenis tijdens een toespraak in het kasteel Stormont, waar ze een lunch had met de minister voor Noord-Ierland Humphrey Atkins en leiders van de Noordierse gemeenschap. De premier zei dat het IRA wordt geconfronteerd „met de mislukking van zijn oneervolle zaak" en heeft verkozen „een kaart te spelen die wel eens zijn laatste zou kunnen zijn", de campagne van hongerstakingen. „Zij hebben hun geweld tegen zichzelf doen keren via de hongerstakingen in de gevangenis. Ze proberen te werken op het diepste van de menselijke gevoelens — medelijden — als een middel om spanning te scheppen en het vuur van bitterheid en haat op te stoken", aldus mevrouw Thatcher.

Geweld

Nog teij^ijl ze sprak laaide in Londonderry opnieuw het geweld op nadat een Britse soldaat twee mannen had doodgeschoten en een derde had gewond in de Rooms-katholieke wijk Brandywell. Volgens een woordvoerder van het Britse leger schoot de soldaat toen hij door vier gemaskerde mannen werd aangevallen. De voorlopige vleugel van het IRA maakte later bekend dat het twee mannen „in actieve dienst" waren. Hun dood werd gevolgd -«^ A •»-» -m . door gewelddadige incidenten, vooral PAP WflïirSCllIIWl ook op de plaats van het gebeurde waar *''*•* »' *•*»* ^'^ii. ** TT l, een schotenwisseling van zeker tien minuten volgde tussen onbekenden en de militairen. Verscheidene vrachtauto's werden omvergeworpen en in brand gestoken en talrijke molotow-cocktails en andere projectielen naar de Veiligheidstroepen gegooid.

Terrein

Margaret Thatcher zei dat haar bezoek aan de Britse provincie, het derde in drie maanden, een uiting was van de verplichting die de regering tegenover Noord-Ierland draagt. Ze citeerde een verklaring van paus Johannes Paulus II „dat geweld een misdaad is tegen de mensheid, want het vernietigt de structuur van de gemeenschap. Het terrorisme waarvan hij nu zelf het slachtoffer is geworden is hetzelfde als dat waaronder wij in Noord-Ierland lijden" zei ze. Volgens mevrouw Thatcher toont het „berekende cynisme" van de Provisionals aan dat hongerstakers voor hen van groter nut zijn als ze dood zijn in plaats van levend. Ze juichte het besluit toe van Brendan MacLoughlin, die zijn hongerstaking opgaf wegens een doorgebroken maagzweer.

De Britse premier maakte nog een verrassende wandeling door het belangrijkste winkelcentrum van Belfast. Ze werd toegejuicht door protestantse sympathisanten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.