+ Meer informatie

Hernieuwd beraad over Salt-akkoord

Verrassende bijeenkomst

2 minuten leestijd

GENEVE — Een Amerikaans-Russische commissie die toeziet op de naleving van de Akkoorden inzake de beperking van de Strategische Bewapening (SALT) is vorige week donderdag in Geneve in het diepste geheim bijeengekomen. Het was de eerste keer dat de commissie weer activiteiten aan de dag legde sinds het presidentschap van Ronald Reagan.

woensdag werd uitgegeven door de Amerikaanse missie bij het kantoor van de Verenigde Naties in Geneve werd verklaard dat de bijeenkomst „het begin vormt van de 19de zitting van de permanente Amerikaans-Russische commissie van Overleg". De vertegenwoordiger aan Amerikaanse zijde bij het overleg was John Lasater, voor de Sovjet-Unie was V. P. Starodubon aanwezig, zo werd meegedeeld.

Studie

De bijeenkomst die normaliter tweemaal per jaar wordt gehouden en oorspronkelijk al voor maart op het programma stond, volgt nadat binnen de regering Reagan twijfels zijn ontstaan of de Sovjet-Unie zich houdt aan de SALT-1 en 2-verdragen. Washington is hierover nog bezig aan een nadere studie.' ' ••' •

De commissie werd ingesteld in 1972 na ondertekening van het SALT-1 akkoord. Dat Verdrag is inmiddels afgelopen en het SALT-2 verdrag is nooit officieel geratificeerd. De regering-Reagan heeft verklaard dat zij zich aan beide verdragen zal houden zolang de Sovjet-Unie dat ook doet.

Robert Buchheim, de voorganger van Lasater als leider van de Amerikaanse vertegenwoordiging in de commissie, heeft onlangs laten weten dat de Sovjet-Unie zich naar zijn inzichten in grote lijnen aan beide verdragen heeft gevoor Wapenbeheersing en Ontwapening (ACDA) heeft een lijst opgesteld met 40 gevallen waarin de Sovjet-Unie in overtreding zou zijn met de verdragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.