+ Meer informatie

VN-secretaris: Kans op ruil

Pérez de Cuéllar zet overleg met Iran en Israël voort

3 minuten leestijd

GENÈVE (AFP/RTR) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Pérez de Cuéllar, ziet mogelijkheden voor de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen in het Midden-Oosten. Dat heeft hij gisteren gezegd na uitvoerige gesprekingen met Iraanse en Israëlische functionarissen. Een drie man sterke Israëlische delegatie vertrok vandaag naar Genève voor overleg met de secretaris-generaal.

Sleutel tot de oplossing van het drama lijken de zeven in Libanon vermiste Israëlische militairen. Hun overdracht is van doorslaggevende betekenis voor een uitwisseling van de circa 400 Arabische gevangenen in handen van Israël en de tien westerlingen die groepen in Libanon in gijzeling houden. De Israëlische delegatie heeft de opdracht gekregen zich soepel op te stellen zodra zij informatie ontvangt over de zeven Israëlische militairen die in Libanon vermist worden.

In Jeruzalem verwacht men onder andere een video-opname van de in 1986 boven Libanon neergestorte Ron Arad, navigator van de Israëlische luchtmacht. Aangenomen wordt dat Israël bereid is enkelen van de bijna 400 Libanese en Palestijnse gevangenen vrij te laten die het in Libanon vasthoudt, zodra er duidelijke informatie komt over de vermiste militairen. Volgens de Israëlische televisie zouden er nog meer gedetineerden door Israël worden vrijgelaten wanneer zeker is dat alle militairen of hun stoffelijke resten aan Israël overgedragen zullen worden.

„Als ik dit probleem kan oplossen, kan alles worden opgelost", zei Pérez de Cuéllar. De secretaris-generaal meent dat er een kans is op een ruil. „Ik denk het wel. We weten wel zo ongeveer wat de verschillende partijen willen. Het is nu aan mij ze tot overeenstemming te brengen". De meningsverschillen zijn volgens hem niet groot. „Ze liggen niet zo ver uiteen. Het is geen oceaan. Ik zou eerder zeggen een rivier", zei VN-secretaris. De islamitische Jihad stelde eerder de uitwisseling voor van alle gevangenen ter wereld in een maandag openbaar gemaakte brief aan de secretaris-generaal .

Gisteren ontkende Israël berichten dat het zaterdag de sji'itische geestelijk leider sjeik Abdel Karim Obeid vrijlaat. Het Iraanse persbureau IRNA verklaarde eerder uit een islamitische bron in Beiroet te hebben vernomen dat Jeruzalem bereid zou zijn de sjeik te laten gaan. De geestelijke werd in juli 1989 door een Israëlisch commando ontvoerd in Zuid-Libanon.

Pérez de Cuéllar weigerde te zeggen hoe ver de zaak is gevorderd. De guerrillabeweging Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina verklaarde in de Syrische hoofdstad Damascus bereid te zijn het lichaam van een Israëlische militair af te staan als onderdeel van een gevangenenruil. Naar verluidt zou de sji'itische groepering Hezbollah overwegen twee Israëlische militairen die ze in handen heeft, vrij te laten.

De Iraanse ambassadeur in Duitsland zei gisteren dat de twee Duitse gijzelaars in Libanon, Heinrich Strübig (50) en Thomas Kemptner (30), in handen zijn van familieleden van de gebroeders Mohammad en Abbas Hamadi. De broers zitten in Duitsland een celstraf uit voor moord, kaping en ontvoering. De gijzelaars zijn bereid hun Duitse gevangenen te laten gaan in ruil voor de beide Hamadi's, zo zei de Iraanse ambassadeur.

Zie ook pag. 5: "Israël is opeens de boosdoener".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.