+ Meer informatie

Frankrijk wijst GATT-akkoord bij voorbaat af

1 minuut leestijd

PARIJS (KRF/ANP) - Voordat er een letter op papier staat, heeft Frankrijk de tekst verworpen van het ontwerp-akkoord dat Arthur Dunkel, directeur-generaal van de GATT (Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel), morgen zal presenteren.

Premier Cresson heeft gisteren geklaagd dat het stuk van Dunkel alleen de Amerikaanse visie op de wereldhandel weergeeft. Als Frankrijk voet bij stuk houdt, dreigt een mislukking van de Uruguay-ronde.

Dunkel heeft aangekondigd morgen een ontwerp-akkoord op tafel te leggen voor de Uruguay-ronde, zoals het lopende wereldhandelsoverleg van de GATT is genoemd. Op 13 januari moeten de onderhandelingsdelegaties aangeven of zij al dan niet instemmen met de tekst van Dunkel. Doen ze dat niet, dan is de Uruguayronde mislukt, zo heeft Dunkel aangegeven.

„De tekst voorgesteld door Dunkel ondersteunt de Amerikaanse visie zonder enige consideratie voor de Europese belangen op landbouwgebied en andere sectoren", aldus Cresson volgens een woordvoerder. Volgens de Franse minister van landbouw, Mermaz, hebben de Amerikanen op landbouwgebied geen enkele concessie gedaan.

Het Landbouwschap maakte gisteren bekend informatie te hebben ,dat de EG op het punt staat vergaand tegemoet te komen aan de Amerikaanse eisen in het GATT-overleg over de liberalisering van de wereldhandel. De EG zou, zo heeft het schap uit Brussel vernomen, bereid zijn akkoord te gaan met een eenzijdige vermindering van de Europese export van zuivel, vlees en vleesprodukten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.