+ Meer informatie

Duynstee (II)

2 minuten leestijd

voorlopig weer in de oppositiebanken plaats te nemen.

Duynstee was ook een man die zich nimmer ondubbelzinnig uitliet over de zijns inziens zwakke vertoningen in het Nederlandse parlement. Daarbij noemde hij steeds man en paard, ook als dat figuren betrof uit de partij waaraan hij zich het meest verwant voelde, het CDA. Hij bleef dat tot aan het eind van zijn leven doen, zoals blijkt uit een interview dat Elseviers magazine hem in de nacht voor zijn overlijden afnam. Over de CDA-fractie in de Tweede

Onthullend is verder zijn kijk op de komende kabinetsformatie. Hij verwacht dat Den Uyl Ruppert als informateur naar voren zal schuiven. „En als ik er dan ook van uitga — en dat lijkt me geen al te riskante vooronderstelling — dat koningin Beatrix ook niet ongevoelig is voor een formatie waarbij de PvdA garen spint, dan komt het CDA klem te zitten tussen de PvdA en D'66. Dat is voor Van Agt een onmogelijke positie. Ik heb hem — als adviseur — dan ook met klem aangeraden zich tegen elke prijs tegen de aanstelling van Ruppert te verzetten". Dat belooft dus een harde strijd te worden, zeker als we een andere uitspraak van Duynstee over Van Agt daarbij betrekken. „Als hij (Van Agt) in de formatie ervaart, dat er spelletjes worden gespeeld waarbij zijn persoon tot inzet van het lukken of mislukken van de formatie wordt verklaard, sluit ik niet uit dat hij er de brui aan geeft". (!)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.