+ Meer informatie

CGK wijzen bezwaren tegen homostandpunt af

2 minuten leestijd

NUNSPEET. De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) houden vast aan hun uitspraak over homoseksualiteit en homorelaties. De generale synode besloot gisteren alle revisieverzoeken af te wijzen.

De landelijke vergadering in Nunspeet sprak opnieuw over vijftien bezwaarschriften tegen een synoderapport uit 2013 over homoseksualiteit. Daarin erkennen de CGK dat er in het verleden te weinig specifieke aandacht is geweest voor pastoraat aan homo’s in de kerk. Tegelijkertijd stellen ze in het document dat seksuele omgang tussen mensen van gelijk geslacht zonde is. Een gemeentelid met een homoseksuele relatie kan niet worden toegelaten tot het doen van openbare geloofsbelijdenis, de heilige doop en de viering van het heilig avondmaal.

Een deel van de revisieverzoeken betrof de uitleg van Leviticus 18 en 20 en Romeinen 1. Alternatieve exegesen van deze Schriftgedeelten hebben de synode echter „niet kunnen overtuigen.”

Volgens de synode mogen homorelaties „in liefde en trouw” in de gemeente geen uitzonderingspositie hebben. „Een beroep hierbij op de liefde van Christus gaat voorbij aan het feit dat deze liefde het gebod respecteert dat de seksualiteit een plaats geeft binnen de veilige verbondskaders van het huwelijk.”

Bewogenheid

De generale synode wil de uitspraak uit 2013 graag opnieuw voor het voetlicht brengen. „Hierin klinkt namelijk de bewogenheid door met onze homoseksuele zusters en broeders. De synode heeft, net als de kerkenraden die om revisie verzochten, niet anders voor ogen willen hebben dan de eer van de Heere, de heiligheid van Zijn kerk en het geestelijk welzijn van de betreffende zusters en broeders.”

De generale synode besloot een taakgroep in te stellen om de inhoud van de revisieverzoeken en het commissierapport –waarin het synodebesluit en de onderbouwing daarvan staan– te publiceren in een brochure. Ook gaat de taakgroep in gesprek met de kerkenraden die om revisie verzochten.

Het is de bedoeling om het gesprek over homoseksualiteit op classicaal niveau verder te voeren. De synode dringt er bij de classes sterk op aan „in vertrouwen, wijsheid en geduld met elkaar om te gaan, waar het erop aankomt de kerkelijke uitspraak in het plaatselijk pastorale beleid te verwerken en na te leven, met name wat betreft het kerkelijke vermaan.”

>>rd.nl/synodecgk


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.