+ Meer informatie

Diplomatiek overleg over crisis Libanon

Bemiddelaars Rusland en VS op weg

2 minuten leestijd

BEIROET — Zowel de Verenigde Staten als de Sovjetunie stuurt een afgezant naar het Midden-Oosten om de crisissituatie in Libanon te bespreken. De Russische onderminister van buitenlandse zaken, Georgey Korniyenko, begon woensdag een driedaags bezoek aan Syrië.

Naar wordt verwacht zullen de situatie in Libanon, waar een geheel uit Syriërs bestaande Arabische vredesmacht is gelegerd, en de problemen in het Midden-Oosten tijdens dat bezoek centraal staan, zo is woensdag in een officiële Syrische verklaring meegedeeld. Syrië en de Sovjet-Unie hebben verleden jaar een vriendschapsverdrag getekend. De Amerikaanse afgezant Philip Habib zou ook vandaag, beginnen aan een reis door het Midden-Oosten, waarbij hij Israël, Syrië en Libanon zal aandoen. Doel van zijn reis is te proberen een conflict tussen Syrië en Israël in Libanon, te voorkomen, aldus het Witte Huis.

De vrees dat de gevechten die verleden maand in Libanon uitbraken, kunnen uitgroeien tot een groter conflict is toegenomen nadat Syrië luchtdoelraketten in Libanon heeft gestationeerd na een beschieting door Israëlische vliegtuigen van Syrische helikopters in de Bekaa-vallei in Libanon. Israël, dat de rechtse christelijke krachten in Libanon steunt in hun strijd tegen de Arabische vredesmacht, noemde de plaats sing van die raketten een provocatie en eist de verwijdering ervan.

„Belachelijke eis"

De uit 30.000 man bestaande Arabische vredesmacht is in Libanon gestationeerd op grond van een mandaat van de Arabische liga. De rechtse falangisten beschouwen hem echter als een bezettingsmacht.

De Syrische minister van buitenlandse zaken, Abdel-Halim Khaddam, heeft de Israëlische eis de Sam-6 en de Sam-2-raketten uit Libanon terug tè trekken dinsdagavond belachelijk genoemd. Israël, zo zei de minister, wil in Libanon de vrije hand hebbén.

De Syrische minister keerde dindagavond terug naar Damascus na tweedaagse besprekingen met leiders van de Libanese regering en verschillende partijen. Hij keert zaterdag naar Beiroet terug voor verdere besprekingen. De leider van de Palestijnse bevrijdinsbeweging (PLO), Yas?er Arafat, is dinsdag in Koeweit aangekomen. Hij wil daar aandringen op steun voor de PLO en Syrië in de crisissituatie in Libanon. Arafat verklaarde dat hij besprekingen wil voeren over de „Israëlische bedreiging van Libanon, de Palestijnen en Syrië".

Bijdrage opgeschort

Arafat kwam uit Saoedi-Arabië waar hij heeft gesproken met koning Chaled en kroonprins Fahd.

Ook daar was de situatie in Libanon onderwerp van gesprek.

Koeweit en Saoedi-Arabië hebben onlangs hun bijdrage in de kosten van de Arabische 'vredesmacht opgeschort. Als reden werd gegeven dat het bevel van de vredesmacht tekort was geschoten in het verstrekken van rapporten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.