+ Meer informatie

Herv. werelddiakonaat haalt net zijn begroting

Wel een miljoen minder dan in '88

2 minuten leestijd

DRIEBERGEN — Mede dank zij een brandbrief, die eind vorig jaar uitging naar ondere andere hervormde kerkeraden, heeft het hervormde werelddiakonaat toch de begrote krappe 10 miljoen gulden over het jaar 1989 binnengekregen. De inkomsten bleven, aldus een voorlopige inventarisatie, wel ruim een miljoen gulden achter bij het jaar 1988.

Elk jaar duur het enkele weken voordat het hervormde werelddiakonaat weet of men de gestelde begroting heeft bereikt. Er bestond overigens wat misverstand over de begroting. Vorig jaar nog meldde een woordvoerder van de Nederlandse Hervormde Kerk dat er voor het jaar 1989 10,5 miljoen gulden begroot was. Dit had te maken met het feit dat in 1988 de gestelde begroting van 9.750.000 gulden met bijna een miljoen gulden overschreden was. Logischerwijs begroot men dan een volgend jaar een zelfde bedrag. aan de begrote inkomsten nog andersoortige inkomsten moeten worden toegevoegd.

'Wel gehaald'

Persvoorlichter Van Schaik en financieel medewerker J.N. van Es deelden gisteren echter mee dat er nu in de officiële begroting slechts een bedrag van 9.850.000 gulden aangegeven stond. „En dat bedrag hebben we gelukkig dus gehaald", aldus Van Schaik, „want er is precies 9.851597.000 gulden binnen en het druppelt meestal nog wat na". Van Es deelde verder mee dat de uitgaven van het Werelddiakonaat wel begroot zijn op 10,5 miljoen gulden, maar dat aan de begrote inkomsten nog andersoortige inkomsten moeten worden toegevoegd.

Bij het Hervormde Werelddiakonaat moet overigens nog verwerkt worden dat allerlei bedragen met een speciale bestemming zijn overgemaakt. Mede daardoor is het nog onduidelijk of de noodkreet in de zogenaamde brandbrief van eind vorig jaar geholpen heeft. Toen was er namelijk nog een achterstand in de begroting van rond een miljoen gulden. Mogelijk heeft de situatie in Roemenië er aan meegewerkt dat de inkomsten van het Werelddiakonaat niet nog meer zijn achtergebleven bij het jaar 1988.


Ten aanzien van de inkomsten ten behoeve van de medische 'zending' bleek gisteren dat Voor dat doel 226.000 gulden is binnengekomen. Daarvoor wordt een speciale verdeelsleutel gehanteerd, namelijk 60 procent ten behoeve van de Raad voor de zending, 20 procent ten behoeve van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB), terwijl de resterende 20 procent in het kader van werelddiakonale taken wordt besteed.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.