+ Meer informatie

Financiële meevaller voor minimuminkomens

Tegemoetkoming van 250 tot 450 gulden

1 minuut leestijd

DEN HAAG — De eenmalige tegemoetkoming die het kabinet dit jaar voor de gezinnen met een minimuminkomen gaat geven, komt voor een gezin van twee personen neer op netto 250 gulden of 1,5 procent minder koopkrachtverlies. Voor gezinnen van drie personen ligt dat bedrag op 350 gulden, 1,9 procent minder koopkrachtverlies en voor gezinnen met vier personen op 450 gulden, 2,2 procent minder koop krachtverlies

Dat heeft minister Albeda van Sociale zaken donderdag aan de Tweede kamer geschreven. De kosten van deze operatie bedragen 100 miljoen gulden. Het kabinet heeft besloten de maatregel niet te beperken tot louter de minimuminkomens, maar ook te laten gelden voor de inkomens juist boven dat minimum. Ook bij een „zeer bescheiden" extra besteedbaar inkomen boven het minimum zal de tegemoetkoming worden gegeven, aldus minister Albeda. Daarbij zal dan wel met dat extra inkomen rekening worden gehouden.

Het kabinet was aanvankelijk niet van plan het koopkrachtverlies voor dee laagste inkomens, dat dit jaar drie procent zal bedragen, te beperken. Onder druk van de Tweede kamer echter deed het vorige maand tijdens de behandeling van het bezuinigingspakket voor '81 de toezegging met een eenmalige uitkering te komen.

Goede zaak
Het KNOV, de organisatie van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, vindt het juist dat het kabinet nu speciale aandacht schenkt aan minimuminkomens, en noemt het een „goede zaak" dat deze operatie gefinancierd wordt uit de algemene middelen. Vorig jaar geschiedde de tegemoetkoming door verhoging van het minimumloon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.