+ Meer informatie

In DDR discussie over avondmaal

Deelname ongedoopte kinderen

2 minuten leestijd

DRESDEN — In toenemende mate komt het in de protestantse kerken van de DDR voor, dat niet alleen kinderen, reeds voordat ze belijdenis gedaan hebben, aan het avondmaal deelnemen, maar ook dat ongedoopte kinderen mee aanzitten.

Begin maart heeft de conferentie van evangelische kerkelijke leiders, waarin acht lid-kerken in de DDR vertegenwoordigd zijn, een aantal „grondregels" voor deelneming aan het avondmaal geformuleerd, die nu in de lidkerken ter discussie staan. Daarin wordt gezegd,, dat deelneming van niet-gedoopte kinderen aan het avondmaal „onverantwoord" is.

Het afwijken van de traditionele avondmaalspraktijken wordt sterk bevorderd door het feit, dat het kerkelijk onderricht in de DDR, de zogenaamde „christenlehre", die het ontbreken van godsdienstonderwijs op de scholen wil compenseren, in toenemende mate niet-gedoopte kinderen aantrekt.

Het komt voor, dat 50 procent van de kinderen, die aan het kerkelijk onderricht deelnemen niet gedoopt is. Ook het aantal jongeren, dat geen belijdenis heeft gedaan, maar wel kerkelijk actief is neemt toe.

Onderscheid
Vele predikanten zijn ook niet meer bereid bij avondmaal of andere evenementen onderscheid te maken tussen gedoopten en ongedoopten.

Bisschop Hempel van de Saksische Evangelische Kerk heeft in Dresden op zijn synode bevestigd, dat uitsluiting van gedoopte kinderen (die nog geen belijdenis gedaan hebben) op bijbels-theologische gronden niet hard te maken is. Wel vond hij, dat deze kinderen goed op deelneming aan het avondmaal zouden moeten worden voorbereid.

Dat willen echter ook de predikanten die een doopbewijs niet noodzakelijk achten voor de avondmaalsviering. Zij ervaren, dat ongedoopte kinderen zich achtergesteld voelen als zij niet toegelaten worden.

Daarbij komt, dat deze kinderen zich vaakt nog tegenover ouders hebben te rechtvaardigen die zowel deelneming aan het kerkelijk onderricht als de doop van hun kinderen afwijzen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.