+ Meer informatie

Opening Chr. boekencentrale

Nieuwe hal in Langbroek

3 minuten leestijd

LANGBROEK — Maandagmiddag opende P. Jongeling, oud-lid van de Tweede Kamer voor het GPV, de nieuwe bedrijfshal van de Christelijke boekencentrale „'t Gulden boek bv" aan de Margrietlaan te Langbroek.

De Christelijke boekencentrale is, zo vertelden ons de heer en mevrouw Ariese die de directie voeren, een landelijke groothandel in boeken. Wij zijn gespecialiseerd in het theologische genre. Distributie via de centrale is een kostenbesparende zaak. Wij vormen een depot voor de boekhandel. Die hoeven dan niet meer overal te bestellen. Dit gebeurt nu centraal.

In Middelharnis is de eerste stap gezet op weg naar een christelijke boekencentrale. De heer en mevrouw Ariese begonnen daar een boekhandel die nu door hun oudste zoon voortgezet wordt.

Versplintering
Langzaam maar zeker rijpte het idee om aan de versplintering van de christelijk-evangelische uitgeverijen een halt toe te roepen. De praktische uitvoering liet toen niet lang meer op zich wachten. Een oude schuur te Middelharnis was de bakermat van een groothandel in boeken waarbij vele tientallen uitgeverijen zich nu hebben aangesloten. Uit de overweldigende belangstelling van vooral ook de boekhandelaren blijkt dat het initiatief tot een christelijke boekencentrale aangeslagen is. Particulieren kunnen niet terecht bij de centrale.

Perkament
Jongeling opende de nieuwe bedrijfshal. Hij deed dit met een verhaal uit onze historie. Het gezegde dat perkament tegen staal niets vermag is onjuist, aldus de heer Jongeling. Het perkament dat als drager van de ideeën, gezien kan worden neemt het staal, symbool van de brute kracht, in zijn dienst. Van veel meer betekenis is echter het Woord van God. We dienen echter het geschreven woord niet te onderschatten. De geschiedenis leert ons dat, aldus de heer Jongeling. Als voorbeelden noemde hij de Koran. Binnen een eeuw na de verschijning ervan was de gehele wereld in beweging en werd Europa aan alle kanten bedreigd. Kijk ook naar Marx. Na het verschijnen van ,,Het Kapitaal" ontbrandde een klassenstrijd als nooit te voeren.

We mogen echter ook verwijzen naar een boek als de Institutie van Calvijn dat een middel in Gods hand was om de Kerk van Christus kracht te geven. Maar dit zijn uitschieter aldus de heer Jongeling die onder het pseudoniem Piet Prins vele spannende jeugdboeken geschreven heeft.

Brood
Het is gelukkig, zo zei deze schrijver-politicus, dat een handelsman er brood in zag christelijke uitgevers onder één dak te brengen. Dat betekent een stimulans voor het christelijke boek en hopelijk een goed zakendoen.

Met deze woorden verklaarde hij de christelijke boekencentrale voor geopend.

Een origineel idee was het om een financiële actie voor de MAF gepaard te laten gaan met de opening. Het was op nadrukkelijk verzoek van de familie Ariese dat men geen bloemen en cadeaus mee zou brengen zoals gebruikelijk bij een opening. Alle bezoekers konden nu een bedrag voor MAF, het vliegbedrijf in dienst van zending, deponeren in een grote bus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.