+ Meer informatie

Maar één groot oefenterrein

3 minuten leestijd

Hierbij wil ik reageren op het artikel dat Dirk Blom schreef in het RD over een militair oefenterrein in de voormalige Lauwerszee. Mijns inziens is het een goede zaak dat er een oefenterrein bij komt, want Nederland is maar een klein land, dat maar één groot (?) oefenterrein heeft en wel in 't Harde.

En daar elk jaar 14 of 40.000 dienstplichtige miUtairen opkomen is het, lijkt mij, een normale zaak dat er een behoorlijk oefenterrein bij komt. Want ik weet niet of D. B. zelf in dienst gestaan heeft — gezien de opleiding die hij nu volgt, lijkt mij dat van niet — , had hij dat wel, dan schreef hij niet ongemotiveerd over feiten waar hij eigenlijk geen verstand en/of begrip van heeft.

Daar ondergetekende dat wel geweest is — in 1979-1980 — weet hij er wel een klein beetje over mee te praten. Ik heb bij een paraat onderdeel gediend en heb vier grote oefeningen gedraaid, die alle vier in Duitsland plaats hebben gevonden. Omdat er in Nederland geen plaats was en nog is.

Of moeten wij maar oefenen in een andermans land, die er dan de overlast van hebben en hier recreatiegebieden of natuurgebieden maken. Ik weet niet wat zwaarder weegt of de dreiging van de Russen of de ontspanning die onze hard(?)werkende landgenoten zogenaamd nodig hebben.

En nog een voldongen feit is dat zo'n oefenterrein zich zelf terug verdient daar er dan niet meer in Duitsland geoefend hoeft te worden. Door auto's die 1 op 4 rijden en er geen buitenland toelage meer uitgekeerd hoeft te worden. Dus een enorme geldbesparing op benzine en perso-« neelskosten, dat kan misschien een belastingverlaging betekenen. Of misschien kan er moderner materieel aangeschaft worden. Klaas van de Wetering (19 jaar) Oud-Beijerland

Inzake de Lauwerszee zou ik willen vragen: overdrijven we niet? Nog nooit zijn zulke oppervlakten in ons land tot natuurgebied verklaard als thans! Eerst was de Lauwerszee een zoutvlakte met wat schorren; nu protesteren ze als er wat boompjes worden gekapt (grote bomen zijn er nog niet!). De Oostvaardersplassen zijn 6000 ha groot! Daar zouden 120 grote boerderijen van elk 50 ha kunnen staan. Voorheen was het zout water!

Nu schreeuwt men moord en brand als er een klein stukje af moet voor een spoorweg! Ik gun de heren natuuraanbidders hun gebied wel, .maar zie tegelijk, dat ondanks die 6000 ha natuurgebied, nog wel grotere oppervlakte in Z- en O-Flevoland aan land- en tuinbouw worden onttrokken! Geeft u a.u.b. eens een opsomming van alle natuurgebieden in ons land met hun oppervlak in ha. U ziet dan hoe erg het al is. Voor

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.