+ Meer informatie

SGP teleurgesteld in houding Kamer

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het SGP-kamerlid Van der Vlies toonde zich teleurgesteld over de resolute afwijzing van de zijde van de Kamer van het verzoek om een evaluatie door de drie kleine christelijke fracties.

Van der Vlies tekende onder meer bezwaar aan tegen de ontwikkeling van een abortuspil. VVD-woordvoerder mevrouw Terpstra kon hiervoor maar weinig waardering opbrengen. In haar ogen kan een dergelijke pil de risico's en de belasting voor de vrouw verminderen. Hierop antwoordde Van der Vlies: „Ik hoop dat de Kamer er begrip voor kan opbrengen dat het niet altijd mogelijk is het minst kwade uit twee kwaden te kiezen. Althans onze fractie is daar niet altijd toe in staat".

Mevrouw Laning-Boersema van de CDA-fractie wist te bereiken dat de rapportage over de WAZ in een apart hoofdstuk van het jaarverslag wordt ondergebracht. Zij heeft de staatssecretaris verzocht nog eens te kijken naar preventie en nazorg bij abortus provocatus. Zij heeft verder aandacht gevraagd voor het anti-conceptiebeleid en het verschijnsel van selectieve abortus bij meerlingzwangerschappen na toepassing van kunstmatige bevruchtingstechnieken. Haar voorstel om abortus provocatus uit de awbz te halen en de financiering onder te brengen in een vrijwillige aanvullende verzekering werd door Simons „meegenomen".

De staatssecretaris stelt zich garant voor de kwaliteit van de verslaglegging over de WAZ. Hij stelde mevrouw Laning gerust op het punt van de selectieve abortus. „Door verbetering van de techniek is het partieel aborteren van foetussen nauwelijks meer nodig". Hij beloofde in antwoord op vragen van Groen Links en D66 onderzoek te laten verrichten naar het verschil in behandelingsmethode tussen ziekenhuizen en abortusklinieken. De werkwijze van de klinieken is in het algemeen voor de vrouwen minder belastend, zo blijkt uit de cijfers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.