+ Meer informatie

Groningen start project voor asociale huurders

Probleemgevallen krijgen tweede-kanswoning

2 minuten leestijd

GRONINGEN (ANP) - De gemeente Groningen heeft een project opgezet voor probleemhuurders. Voor huishoudens die door de rechter uit hun huis worden geplaatst, wordt voortaan een zogenaamde tweede-kanswoning beschikbaar gesteld.

De problematische huurders krijgen van de woningbouwcorporaties in Groningen alleen zo'n huisvesting als ze zich willen laten begeleiden door hulpverleners. De corporaties willen met deze aanpak een einde maken aan het lastige gedrag dat deze huurders ten toon spreiden.

In Groningen worden jaarlijks via de rechter 120 mensen uit hun huurhuis gezet. In de meeste gevallen hebben de huurders een hoge huurschuld opgebouwd. In andere gevallen zijn ze een ware kwelling voor hun buren geworden door allerlei vormen van asociaal gedrag: ze veroorzaken geluidsoverlast of rommel of treiteren omwonenden.

Voorwaarden

Het Groningse opvangsysteem houdt in dat zulke huurders ergens in de stad een tweede-kanswoning krijgen toegewezen. Dat zijn niet telkens dezelfde woningen. Ook krijgen de buren niet te horen dat het huis naast hen aan een probleemgeval is toegewezen.

De bewoner die zijn huis is uitgezet omdat hij overlast veroorzaakte en in aanmerking wil komen voor een tweede-kanswoning moet aan twee voorwaarden voldoen: hij moet contact houden met hulpverleners en hij moet meewerken aan een voor hem bestemd project. De betrokkene krijgt te maken met een "case-manager", die de betrokken woningcorporaties en hulpverleningsinstellingen vertegenwoordigt. Is de bewoner wegens huurachterstand uit zijn huis gezet, dan moet hij een afbetalingsregeling treffen voor de huurschuld, waarna ook hij een tweede woning krijgt aangeboden. In sommige gevallen wordt de case-manager hierbij ingeschakeld en worden hulpverleners op de zaak losgelaten. Dat is met name het geval als psycho-sociale problemen ten grondslag liggen aan de geldproblemen.

Verknalt de moeilijk plaatsbare woningzoekende evenwel ook deze tweede kans, dan is in principe het geduld van de woningbouwcorporaties op. Bij een tweede uitzetting zal de betrokkene dan ook voor een periode van vijf jaar niet voor een woning in de gemeente Groningen in aanmerking komen.

Leefstijl

De corporaties letten overigens te genwoordig bij het toewijzen van wo ningen steeds meer op de leefstijlen van mensen, aldus de woordvoerder „In de volkshuisvesting breekt het inzicht door dat je overzichtelijke buurten moet maken, waar de bewoners een vergelijkbaar levensritme hebben In een buurt met keurige gezinnetjes moet je bij voorbeeld geen mensen plaatsen die het gezellig vinden om op een mooie voorjaarsdag met hun buren op straat te gaan zitten met een kratje bier".

Het project voor de moeilijk plaatsbare woningzoekenden duurt drie jaar. Daarna vindt een evaluatie plaaits. De kosten bedragen 300.000 gulden, waarvan de gemeente Groningen twee ton op tafel legt. De corporaties dragen 100.000 gulden bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.