+ Meer informatie

Israël en Palestijnen niet nader tot elkaar

Besprekingen in Washington afgebroken

3 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) — Israëlische en Palestijnse onderhandelaars hebben gisteren hun besprekingen in Washington afgebroken. Zij konden het niet eens worden over een procedurekwestie, waardoor zij de afgelopen twee weken niet toekwamen aan een gesprek over de zaken die hen verdeeld houden. De partijen kwamen overeen op 7 januari opnieuw bijeen te komen, op een nog nader te bepalen plaats.

..Ik meen dat wij tot de bodem zijn gegaan van alle compromissen die wij konden sluiten", zei Abdoel Salam Majali. leider van de gemengde Jordaans-Palestijnse delegatie. „Daarom vinden wij het jammer dat wij in deze impasse zijn geraakt", voegde de Palestijn Haidar Abdoel Sjafi er aan toe.

Zes dagen praten in de afgelopen twee weken leverden geen doorbraak op in de impasse over de Palestijnse eis om als afzonderlijke delegatie met de Israëliërs te mogen onderhandelen. De leiders van de twee groepen kwamen nimmer verder dan een bank op een van de gangen in het gebouw van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, waar zij uren praatten over voorstellen en tegenvoorstellen met betrekking tot de manier waarop de besprekingen gevoerd moesten worden.

Een Palestijns-Jordaanse suggestie om de Verenigde Staten te laten bemiddelen werd door Israël afgewezen: Israël staat er op dat de partijen rechtstreeks met elkaar onderhandelen, zonder bemoeienis van buitenaf. De Israëlische delegatieleider, Eljakim Rubinstein, noemde het spijtig dat er geen oplossing was gevonden voor het procedureprobleem. Toch wilde hij niet van tijdverspilling praten en hij zei dat het menselijke contact tussen de twee partijen nuttig was geweest.

Syrië

Ook de besprekingen tussen Israël en Syrië eindigden zonder dat er beweging kwam in het Syrische standpunt dat Israël onvoorwaardelijk de in 1967 veroverde gebieden moet teruggeven, en de Israëlische opvatting dat er eerst afspraken moeten worden gemaakt over vrede en veiligheidsgaranties.

De Syrische delegatieleider, Moewaffak Allaf, zei te hebben voorgesteld eveneens op 7 januari weer bijeen te komen. Israël, dat de bilaterale onderhandelingen met zijn buurlanden los wil koppelen, gaf de voorkeur aan 13 januari. Allaf noemde het gunstig dat Israël niet volledig afwijzend had gestaan tegenover de Syrische suggestie om het overleg in Washington voort te zetten.

Gisteren liepen ook de onderhandelingen tussen Israël en Libanon af. De Israëlische onderhandelaars keerden na afloop van de besprekingen naar hun land terug.

Franse minister
De Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, is gisteren in Jordanië aangekomen. Hij heeft daar onder anderen met koning Hoessein een gesprek over de vooruitgang van het vredesproces in het Midden-Oosten.

Op het laatste moment werd de reis die Dumas vandaag en morgen naar Syrië zou ondernemen afgezegd. Berichten willen dat dit te maken heeft met onenigheid over de oorlogsmisdadiger Alois Brunner, die zich al tientallen jaren in Syrië zou schuilhouden. Een woordvoerder van Dumas verklaarde dat de minister gisteren echter een zitting van de NAVO-landen over de snelle veranderingen in de Sowjet-Unie wilde bijwonen.

Volgens nazi-jager Serge Klarsfeld heeft de Syrische president, Hafez Assad, duidelijk gemaakt nief met Dumas te willen praten over een uitlevering van Brunner. Dumas had dinsdag een gesprek met Klarsfeld en diens vrouw, die vorige week Syrië werd uitgezet nadat ze voor het ministerie van binnenlandse zaken in Damascus tegen de aanwezigheid van Brunner had geprotesteerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.