+ Meer informatie

Relatietherapie

2 minuten leestijd

U bent in uw jeugd psychisch behoorlijk verkreukeld. Is het niet wat tegenstrijdig om dan voor de psychiatrie te kiezen f.

„Ik denk het niet. Als kind werd me in het gezin al een soort hulpverlenersrol opgelegd, zeker toen m'n zusters allemaal weggingen. M'n moeder huilde bij mij uit en schold m'n vader uit. M'n vader had het over „dat secreet van een wijf". Een groot stuk van m'n jeugd heb ik me beziggehouden met de vraag: Wat is dit? Die mensen zeggen dat ze van elkaar houden, maar ze maken eikaars leven totaal kapot. Onbewust was ik intensief bezig met relatieproblematiek". Maar is het juist voor een psychiater niet belangrijk dat hij een harmonieuze achtergrond en een evenwichtige psyche heeftf

„Ja en nee. Ik denk dat ik in de behandeling van patiënten een aantal dingen duidelijk fout heb gedaan. Door de invloed van mijn vader had ik bij voorbeeld de neiging om patiënten die door depressie weinig actief waren, te zien als luie parasieten. Aan de andere kant heb ik m'n achtergrond als een groot voordeel in mijn werk ervaren. Doordat ik zelf —het klinkt dramatisch, maar ik weet niet hoe ik het anders moet uitdrukken — veel leed heb ondervonden, ook veel angst en woede heb gekend, herken ik bepaalde klachten denk ik sneller dan anderen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.