+ Meer informatie

Onderwijs krijgt vervangingsfonds

Grotere vrijheid voor personeelsbeleid

2 minuten leestijd

ZOETERMEER (ANP) Staatssecretaris Wallage van onderwijs, de onderwijsbonden en de organisaties van schoolbesturen hebben vannacht een akkoord bereikt over de oprichting van een fonds waaruit de scholen in de toekomst de kosten voor de vervanging van zieke leraren krijgen vergoed. Het ministerie en de onderwijsorganisaties deelden dit vanmorgen mee.

Het fonds is nodig omdat de scholen, in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, vanaf 1 augustus 1992 een grotere vrijheid krijgen om een eigen personeelsbeleid te voeren. Onderdeel daarvan is dat zij de kosten voor de vervanging van zieke leraren voortaan zelf moeten betalen. Op dit moment krijgen zij die nog via declaraties door het ministerie van onderwijs vergoed.

Volgend jaar kunnen de scholen zich voor de kosten van de vervanging bij het Vervangingsfonds verzekeren. De premie die zij daarvoor gaan betalen, wordt door het ministerie van onderwijs vergoed.

Wallage en de onderwijsorganisaties hebben twee weken intensief over de precieze opzet van het fonds onderhandeld. Belangrijkste struikelblok daarbij was hoeveel geld er, via de scholen, door de staatssecretaris in het fonds zou worden gestort.

Wallage wilde de totale ortivang van het fonds beperken tot het bedrag dat zijn departement op dit moment betaalt aan vervangingskosten. De onderwijsorganisaties wilden echter dat er bij de bepaling van het budget van het fonds in de toekomst rekening zou worden gehouden met het nog steeds stijgende ziekteverzuim in het onderwijs.

Bonus-malus

De partijen hebben het startkapitaal van het fonds nu vastgesteld op 524 miljoen gulden, het bedrag dat ministerie op dit moment aan vervanging betaalt. Daar bovenop krijgt het fonds echter een „buffer" voor extra uitgaven van nog eens 55 miljoen.

Scholen met een gering ziekteverzuim zullen een deel van hun premie terugkrijgen, zo is verder afgesproken. Scholen met een hoog verzuim zullen extra moeten betalen, tenzij zij aangeven wat zij tegen dat hoge ziekteverzuim zullen gaan doen. Met dit zogeheten "bonus-malus-systeem" vormt het fonds ook een onderdeel van de wao- en ziektewetplannen van het kabinet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.