+ Meer informatie

Ford lijdt onverwachte nederlaag in Texas

Overwinning voor Reagan

2 minuten leestijd

HOUSTON — President Ford heeft zaterdag een onverwachte nederlaag geleden in de voorverkiezingen voor de kandidatuur voor het Presidentschap. Zijn republikeinse tegenstander Ronald Reagan sleepte alle 96 stemmen van de Texaanse afgevaardigden naar de Republikeinse Partijconventie in de wacht.

Die opzienbarende uitslag heeft plotseling de schijnwerper gevestigd op de strijd rond de republikeinse Presidentskandidaat. Tot dusver was alle aandacht gevestigd op het democratische kamp, waar Jimmy Carter zich inmiddels een enorme voorsprong op zijn concurrenten heeft verworven.

Carter

Carter kreeg in Texas 91 van de 98 te vergeven mandaten. 32 afgevaardigden worden later toegewezen. Nu Hubert Humphrey heeft besloten zich niet te mengen in de verkiezingsstrijd, en Henry Jackson, - die door Carter werd gezien als zijn voornaamste tegenstander - zich heeft teruggetrokken lijkt de positie van Carter voorlopig onbedreigd.

Het zeer conservatieve Texas is de tweede staat, na Noord-Carolina, waar de republikeinse kiezers in meerderheid voor Reagan stemden. Bij de overige acht primaires die nu achter de rug zijn kreeg Ford een grote voorsprong. Na Texas is de voorsprong van Ford op zijn rivaal flink geslonken. Hij kan nu rekenen op 268 afgevaardigden naar de republikeinse partijconventie, tegen 233 voor Reagan.

Dinsdag

Maar Ford staat er heel wat gunstiger voor als rekening wordt gehouden met de stemmen van 200 afgevaardigden die officieel niet-gebonden zijn, maar van wier steun Ford wel verzekerd kan zijn. Alle aandacht is nu gericht op de voorverkiezingen van dinsdag a.s. in Indiana, Georgia en Alabama. In de laatste twee staten geldt Reagan,,: oud-gouverneur van Californië als de beste kanshebber.

Connally

Het zuiden van de Verenigde Staten blijkt steeds meer een sleutelrol te gaan vervullen in de verkiezingsstrijd. Om tegenwicht te bieden tegen de Zuidelijke democraat, Jimmy Carter, ex-gouverneur van Georgia, zei Ford zaterdag dat hij een politicus uit het Zuiden als Vice-President wil nomineren. Hij gaf bij die gelegenheid hoog op over de kwaliteiten van John Connally, ex-minister van Financiën en ex-Gouverneur van Texas.

Reagan liet eerder al weten dat hij niet als kandidaatvice-president onder Ford wil meedingen.

Jimmy Carter ontmoette in Texas nauwelijks tegenstand bij zijn kennelijk niet te stuiten opmars naar de presidentskandidatuur van de Democratische Partij. Zijn tegenstander in Texas was senator Lloyd Bentsen, afkomstig uit Texas, die campagne voerde om een groep niet-gebonden afgevaardigden naar de Conventie te leiden. Hij kreeg slechts vijf afgevaardigden mee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.