+ Meer informatie

Man doodt ex-vriendin Vlucht naar en pleeet zelfmoord vrijheid

3 minuten leestijd

HARDENBERG — Maandagmiddag heeft de 33-jarige chauffeur A. H. zijn ex-vriendin, de 28-jarige mevr. A. M. Zweers uit Hardeniierg, doodgeschoten en daarna zichzelf van het leven b»oofd. HANNOVER — Twee leden van de Westduitse grenspolitie hebben maandag met automatiscse wapens soldaten van de DDR bedreigd en verhinderd dat dezen een gevluchte kameraad met ge, weid naar hun land terugbrachten. Volgens de autoriteiten in Hannover had een Oostduitse grenswacht' die als bewaker optrad bij een complex in aanbouw vlak langs de grens met de Bondsrepubliek, een giaiStig ogenblik afgewacht om over de grens te vluchten. Hij werd achtervolgd door een majoor en drie Oostduitse soldaten. Toen de vluchteling al Westduits grondgebied had bereikt brachten zijn achtervolgens hun wapens in de aanslag. De in de onmiddellijke nabijheid geposteerde Westdutse grensbeamten richtten echter hun geweren op de Oostduitse achtervolgers waarop deze zich snel terugtrokken. VATICAANSTAD — Sinds het weekeinde worden alle bezoekers van de Sint Pieter en de musea van het Vaticaan terdege onderzocht op het bezit van explosieven.

De chauffeur heeft, zo deelde de politie in Hardenberg maandagavond mee, tot aprU van dit jaar met de vrouw, die gescheiden :s en twee kinderen heeft, samengewoond. Op 24 april heeft hij, na herhaalde verzoeken van de vrouw en op aandringen van de politie, de v/oning van de vrouw vrijwillig verlaten. Desondanks bleef hij de vrouw lastig vallen.' Op advies van oen maatschappelijk werkster werd oeslolen ten soort „afkoelingsperiode" in te stellen. De vrouw zou deze periode, ongeveer ee.i maand, doartorengen in een nusthuis In Schoonloo (Dr.). Hier leerde de vrouw een patiënt kennen, de 33-jarige H. van der H. uit Smmei, met wie het volgens de politie meteen „klikte". Desondanks bleef de c-erste vriend er bij de vrouw op aand.-ingen de oude verhouding te herstel .en. hetgeen de vrouiv weigerde.

VAKANTIE

De vakantie in juli bracht de vrouw met haar kinderen door in de flat van haar nieuwe vriend Van der H. in Emmen. Afgelopen zaterdag keerde zij van d«ï vakantie met Van der H. in Harüenberg terug, omdat haar" oudste joontjo maandag naar Ecnool moest. Zaterdagavond tegen elf uur vervoegde K. zich weer bij de woning en eistd -een 1". oerhoud met de vrouw Haar nieuwe vriend weigerde dit omdat het al ao laat op de. avtiid was en stelde voor een keer ovei'üag te prate i. Af^f sproken werd •••naaridag (gisteron; om twee uur. Toen H, gis..ormidda{; verscheen, vr'^t-ft de vrouw haar nieuwe vriend bovtri te wacaUc, audal zij onder vier ygen met h_ar gewezen minnaar ïou kunnen praten.

Volgens verklaringen van Van der H. tegc^.jver de politie hao hij na ongeveer een half uur li.mult gehoord en een vrouwenstem hoi en gillen. Hij holde naar beneden en zag A. H. staan mot een vuurbuks in zijn hand. A. H. d.-aaide zi.'h om, wilde schieten maar '.'a.-j der H. vlucuttt weg. Hij holde i^icr esn buurvrouw en vroeg haar dl;--',t ' •! polUie te bellen. Tervrijl do iif.'UtJe werd ciKebeld vielen er twee schoten en even later kwam de zwaai'^ewor'de vrouw het erf van de but-rvrouv? op. Zij viel en bleek dood te zijn.

ZELFMOORD

Per megafoon somniterde de inmiddelB geaimiveerde pol'iitie A. H. het huis te verlate.!. Toen dit niet gebeurde. omsingciJe de politie het huis. Enkele politiementen gingen naar binnen en vonden A. H. die zich door het hoofd had f.ei.choten. Het wapen was volgens de politie een vuurbuks met alge-.aagde loop en kolf, van Duitse makelij. De twee kinderen van de vrouw, die tijdens het drajma niet aanwezig waren, zijn ondergebracht bij buren. Van der H. moest in

Volgens het hoofd van de Vaticaanse veiligheidsdienst, Camillo Cibin, betreft het een periodieke controlemaatregel zoals al sinds 1947 gebruikelijk is, vooral in de zomer als er veel toeristen zijn. Waarnemmers zijn echter van oordeel dat er verband bestaat met recente aanslagen In Italië. Paus Paulus verblijft op het ogenblik in zijn zomerresidentie te Gastel Gandolfo ten zuiden van Rome.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.