+ Meer informatie

„Bollentelers ook gebonden aan ui tri j verbod"

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - „Het staat nog in het geheel niet vast dat de ml-' lieu-effecten van inundatie (onder 1^^ water zetten), gevolgd door toepassing van dierlijke mest, aanzienlijk beter ^^ zijn dan de milieu-effecten van chemische stoffen, zoals dichloorpropeen".

Met die uitspraak verbaasde landsadvocaat mr. G. de Groot het Landbouwschap en de aanwezige bollentelers, die gisteren tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag „, om een uitzondering op het mestuit-•ƒ' rijverbod vroegen.

De bloembollentelers, voornamelijk in Noord-Holland, gebruiken sinds tien jaar de zogenoemde inundatiemethode om ongedierten en ' ziekten tegen te gaan. Het land wordt zes weken in juli en augustus onder . water gezet, waarna het moet worden bemest om het weer bruikbaar te ma- :• ken. Volgens bollenteler D. van den.# Berg uit Breezand is de inundatieme-iw thode vrijwel 100 procent afdoende?? tegen ziekten en schimmels in de gewassen en hoeven nauwelijks aanvullende bestrijdingsmiddelen te worden gebruikt.

Als er echter geen uitzondering.': voor de bollentelers op het mestuitrij- y verbod zal worden gemaakt, zullen volgens Van den Berg weer op grote schaal chemische bestrijdingsmiddelen moeten worden toegepast, die de telers juist de afgelopen jaren hebben kunnen terugbrengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.