+ Meer informatie

Cijfers Van Gelder in Wapenveld lijken goed

Wapenvelders geven fabriek goede kans

3 minuten leestijd

WAPENVELD — Het kostenniveau van de Wapenveldse vestiging van het Van Gelder papierconcern ligt momenteel zo'n honderd gulden per ton lager dan de andere witpapierfabrieken in Nederlandsen behoort daarmee tevens tot de laagste in West-Europa.

Verder heeft het bedrijf een uitstekende naam op met name de markt voor offset en xero-gravierpapier. Het bezit van papiermachines van de goede breedte, een zeer moderne nabewerking en een gunstige geografische ligging maken Wapenveld tot een bedrijf met goede toekomstmogelijkheden, zodat deze vestiging zeker niet mag verdwijnen. /

Bovenstaande zijn de voornaamste conclusies uit het rapport crisis-proof dat is opgesteld door de bedrijfsontwikkelingscommissie BOC van Van Gelder Wapenveld. De BOC is samengesteld uit mensen van de bedrijfsleiding en de ondernemingsraad. Het rapport is ondermeer overhandigd aan delegaties van PvdA en CDArTweede kamerleden die onafhankelijk van elkaar een bezoek gebracht hebben aan de Wapenvelder vestiging van Van Gelder.

Beter

PvdA-delegatieleider Van Hek merkte ondermeer op dat het rapport heel wat beter onderbouwd was dan het geknutsel dat de raad van bestuur produceert. CDA-delegatieleider De Boer naast Tweede kamerlid ook gemeenteraadslid van Velzen, zei een zeer positieve indruk te hebben gekregen van Wapenveld.

Dit met name door de wijze waarop de mensen hun eigen belangen verdedigen. En het moet gezegd dat de Wapenvelders dat niet doen door het voeren van allerlei acties, maar door presentatie van cijfers. En dat heeft niet nagelaten om indruk te maken maar is evenzeer verrassend te noemen omdat Wapenveld in het verleden nooit aan de weg heeft getimmerd.

Ook is volgens de BOC het bedrijf altijd karig bedeeld geweest met de mogelijkheden tot investering. Zo investeerde Van Gelder van 1970 tot 1979 in totaal 273 miljoen waarvan maar 30 miljoen in Wapenveld, terwijl daarvan maar 6,8 miljoen rechtstreeks betrekking had op de papierproduktie. Het bedrijf produceert nu 95.000 ton papier per jaar. Met enkele investeringen tot een bedrag van circa vijf miljoen kan men in Wapenveld al op zeer korte termijn een positieve cashflow bereiken. Deze wordt erg sterk beïnvloed door de energieprijzen.

Modern

Binnen enkele jaren is de aardgasprijs verdubbeld, terwijl elke stijging van drie cent van de aardgasprijs het bedrijf een miljoen gulden kost. Op langere termijn is er volgens het BOCrapport 50 miljoen gulden nodig maar dan is er ook sprake van een ultra-moderne papierfabriek. Nu al is de afdeling nabewerking de modernste v{^n West-Europa. Indien de snelheid van een van de aanwezige papiermachines door middel van aanpassingen op 700 meter per minuut wordt gebracht (in een baan van 5 meter breed) staat er een papiermachine zoals er ook maar weinigen in Europa zijn. Deze spijkerharde feiten hebben dan ook niet nagelaten om indruk te maken. Dat men dit toch heeft gedaan is te wijten aan de verkeerde indruk die informatie van de raad van bestuur kan wekken. Ook moet het volgens de informatie uit Wapenveld erg sterk spreken dat bij sluiting van de vestiging, waarbij tevens een grote kapitaalsvernietiging zou optreden, het werkloosheidspercentage in het dorp Wapenveld zou oplopen tot boven de 20 procent en in de regio tot ruim veertien procent. En dat terwijl er nauwelijks sprake is van vervangende werkgelegenheid. De directie, ondernemingsraad en personeel spannen' zich dan ook tot het uiterste in om aan te tonen dat Wapenveld goede toekomstmogelijkheden heeft.

India is de voornaamste handelspartner van de Sovjet-Unie in de Derde Wereld geworden, zo heeft een Russische vertegenwoordiger in New Delhi verklaard. De afgelopen dagen heeft de Sovjet-Unie goederen ter waarde van 337 miljoen dollar in India besteld die het tot dusver niet uit dat land betrok, onder meer 100 miljoen meter katoenen stof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.