+ Meer informatie

Jordanië steunt plan Brezjnjev

Tot groot Nabije-Oostenoverleg

1 minuut leestijd

MOSKOU — Een Russisch-Jordaans communiqué dat vrijdag is uitgegeven aan het eind van ofticieel vierdaags bezoek van koning Hoessein van Jordanië aan de Sovjet-Unie veroordeelt de onophoudelijke agressie van Israël tegen Jordanië en betuigt opnieuw steun aan het Russische voorstel tot het beleggen van een internationale conferentie over het Nabije-Oosten, aldus het Russische persbureau TASS.

De tekst van het communiqué werd niet direct vrijgegeven maar volgens een samenvatting van TASS zou Hoessein zijn steun hebben gegeven aan het Russische plan om een internationale conferentie over het Midden-Oosten te beleggen waaraan de Palestijnse bevrijdingsorganisatie als gelijkwaardige partner zou moeten deelnemen.

Tijdens de besprekingen tussen Hoessein en Brezjnjev zouden beiden de Camp-Davidakkoorden hebben veroordeeld omdat deze in strijd zouden zijn met de fundamentele belangen van de Arabische landen en bevolking en omdat ze een werkelijke vrede in het Midden-Oosten in de weg zouden staan.

De Verenigde Staten die de Camp-Davidakkoorden mede tot stand brachten hebben het Russische pleidooi voor een internationale conferentie herhaaldelijk van de hand gewezen uit angst voor een hernieuwde uitbreiding van Sovjet-invloed in het strategisch belangrijke en olierijke gebied.

In het verleden probeerden de Verenigde Staten koning Hoessein bij hun vredespogingen te betrekken en er is gespeculeerd dat een oplossing voor de controverse rond de kwestie van een Palestijns thuisland zou kunnen worden gevonden in een koppeling van een Palestijns vaderland aan Jordanië. Volgens TASS pleitte het communiqué echter voor een onafhankelijke Palestijnse staat in de door Israël bezette gebieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.