+ Meer informatie

Personeel Begemann legt werk uur neer

Werknemers willen hardere acties

2 minuten leestijd

HELMOND (ANP) - Het personeel van Begemann Staalbouw BV heeft gistermiddag het werk een uur neergelegd om te protesteren tegen de machtsstrijd die de gemeente Helmond en bedrijfseigenaar Joep van den Nieuwenhuyzen over hun hoofden uitvechten. Volgens Henk van Rees, bestuurder van de Industriebond FNV, is er zelfs al gepraat over hardere acties voor het geval de plannen tot sluiting worden doorgezet.

Het college van B en W sommeerde Begemann deze week Staalbouw BV in Helmond te sluiten, omdat al jarenlang wordt gewerkt zonder geldende hinderwetvergunningen. De gemeente is tot die actie overgegaan omdat onderhandelingen over verkoop van het complex (nabij het Helmondse centrum) zijn stukgelopen.

Van Rees heeft het personeel (68 mensen) tijdens de werkonderbreking geïnformeerd over de stand van zaBoer aan de Rivierdijk gevestigd was.

Het terrein bij de watertoren is nog niet aangekocht. Tot 1 april 1992 heeft ZBV een optie op het terrein van het voormalige Sliedrechtse gemeentelijk waterbedrijf. In de jaren zestig werd de locatie met de watertoren verkocht aan het Waterleidingbedrijf Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. In de jaren zeventig kocht Machinefabriek Vos en Zonen het terrein. Het bedrijf had hiermee de mogelijkheid om uit te groeien tot een complete scheepswerf. Kennelijk wil het deze mogelijkheid niet benutten. In het gemeentelijk bestemmingsplan heeft de grond nog steeds de bestemming "Industrie". De wijziging van de bestemming zou voor het gemeentebestuur geen probleem zijn. ken. „Daarbij kwamen al snel discussies op gang over de volgende stappen. Het personeel vreest voor de werkgelegenheid in Helmond en vindt dat die in ieder geval moet worden behouden", aldus Van Rees. De vrees daarvoor lijkt gegrond, omdat Van den Nieuwenhuyzen al heeft gedreigd zijn bedrijf naar elders te verplaatsen als hij niet meer medewerking krijgt van de gemeente Helmond.

Petitie

Tijdens een actievergadering werd een petitie verstuurd aan B en W, de gemeenteraad en Van den Nieuwenhuyzen. Het personeel doet daarin een klemmend beroep op alle partijen om op korte termijn tot structurele oplossingen te komen en daarmee een einde te maken aan de onzekerheid voor het personeel. „Hier in Helmond ligt de bakermat van het Van den Nieuwenhuyzen-imperium. Dat is, was en moet zo blijven".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.