+ Meer informatie

Griezelen en heksen

Over boeken die buiten hun boekje gaan

2 minuten leestijd

Spook

Wie wil weten welk boek hij .zijn kind moet laten lezen om het een angstige droom te bezorgen, neme "De man in de toren". Het is bestemd voor Jdnderen vanaf 8 jaarTip: Laat het liever in de winkel ^of de bibliotheek staan.

Het boek gaat over een meisje in Engeland dat een geheimzinnige uitnodiging krijgt voor een familiereünie. Ze ontmoet een oude man, Walter Raleigh. Hij is ruim drie eeuwen geleden gestorven en 'leeft nu voort' als spook. Er gebeuren allerlei mysterieuze en griezelige dingen. En het ergste: Gods naam wordt misbruikt.

Het verhaal is boeiend géschreven, de plot zit knap in elkaar. Desondanks: Niet aanbevolen. N.a.v. "De man in de toren", door Michael Morpugo,-vertaling Tjalling Bos; uitg. Ploegsma, Amsterdam, 1989, 128 blz., prijs 24,95 gulden.

Heksensteen

Als Oene bij zijn vrienje Frank logeert, ontdekt'hij dat Franks oma kan toveren. Oene vindt een bijzondere steen van haar. Dan gebeuren er allerlei geheimzinnige dingen.

In "De heksensteen" zijn werkelijkheid en fantasie nauw met elkaar verweven. Aan de ene kant kan ieder kind zich in Oene herkennen, terwijl er aan de andere kant dingen gebeuren die absoluut onmogelijk zijn. >Alle ingrediënten voor een echt hekseir^rhaal zijn aanwezig: een heksensïeen, toverijen, kraaien, griezelige mensen enzovoorts.

Lèonie Kooiker (pseudoniem voor Mieke Kooyker-Romijn), de schrijfster, zegt zelf dat ze het meeste houdt van boeken die „alle dingen van het echte leven bevatten en nog iets meer". Bovendien wil ze iets wat niet alle schrijvers haar na zullen zeggen: „Ik doe angstvallig mijn best niet met een boodschap aan te komen", 't Is maar dat u't weet...

Dit boek (3e druk) werd in vijf landen vertaald en bekroond in Amerika. Het is bestemd voor kinderen vanaf 8 jaar. jf f.' N.a.v. "De heksensteen", door Leonie Kooiker; uitg. Ploegsma, Amsterdam, 1989 (3e druk); 127 blz., prijs 17,50 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.