+ Meer informatie

Zeven burgemeesters benoemd

2 minuten leestijd

APELDOORN - Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gisteren zeven burgemeestersbenoemingen bekendgemaakt. Vier daarvan zijn in Noord-Holland: Zaanstad, Ouder-Amstel, Medemblik en Zandvoort. "Uniek" volgens de provincie. Ook in de gemeenten Aa en Hunze, Lansingerland en Elburg zijn burgemeesters benoemd.

- Oud-staatssecretaris van Landbouw Faber (PvdA) wordt op 1 oktober burgemeester van de gemeente Zaanstad. Faber (55) was tot juni waarnemend burgemeester van Den Helder. Daarvoor was zij waarnemend burgemeester van Wageningen, staatssecretaris van Landbouw, burgemeester van Zeewolde en lid van de Provinciale Staten van Friesland.

Faber heeft de gemeente ervan overtuigd dat ze bereid is langere tijd burgemeester van Zaanstad te blijven. De Noord-Hollandse stad is al een tijd onthand. Voormalig burgemeester H. Meijdam (VVD) moest in september 2005 binnen een jaar na zijn aantreden opstappen, toen bekend werd dat hij een affaire had met de toenmalige gemeentesecretaris.

- De 57-jarige M. Blankers-Bergen (CDA) begint per half september als burgemeester van Ouder-Amstel. Zij is de opvolgster van J. Nawijn, die sinds maart burgemeester is in Heemskerk.

- CDA'er T. van Eijk (53) wordt per 1 september de nieuwe burgemeester van Medemblik. Hij volgt in deze functie Roy Ho Ten Soeng op.

- N. Meijer is benoemd tot burgemeester van Zandvoort. Hij is lid van de VVD en 48 jaar oud. Meijer treedt op 15 september in functie als opvolger van R. van der Heijden, die gebruikmaakte van de regeling om vervroegd uit te treden.

- Ook de PvdA'er H. van Oosterhout (46) is per 15 september benoemd. Hij wordt burgemeester van de Drentse gemeente Aa en Hunze. Van Oosterhout is sinds 2004 gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Veendam en volgt R. Munniksma (PvdA) op, die gedeputeerde is geworden in de provincie Drenthe.

- De 40-jarige E. van Vliet is met ingang van 17 september benoemd tot burgemeester van Lansingerland. Van Vliet is sinds 2004 wethouder van de gemeente Westland namens Gemeentebelang Westland. De gemeente Lansingerland is op 1 januari ontstaan door de samenvoeging van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk.

- Ten slotte heeft ook Elburg definitief een nieuwe burgemeester: F. de Lange (41) uit Harderwijk. Hij was sinds 2002 wethouder voor de ChristenUnie in Harderwijk.

De Lange volgt H. Visser (CU) op, die met ingang van 1 november met pensioen gaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.