+ Meer informatie

55

1 minuut leestijd

ADDIS ABEBA - Het kamp Jena Meda was al een modderpoel, maar na de stortbui van de afgelopen nacht is het een zompige vlakte, waar je zelfs met een terreinwagen nauwelijks doorkomt. De kinderen en opgeschoten jongelui trotseren echter graag de enkelhoge modder om naar de auto te lopen en te bedelen om geld, eten, kleren en zelfs boeken.

De afloop van de strijd om de macht in Ethiopië is hier pijnlijk goed zichtbaar. Enkele honderden leden van het eens zo omvangrijke en roemruchte leger —het op een na grootste van Afrika- worden nu opgevangen in tenten van het Rode Kruis. Toen de rebellen van het Revolutionaire Democratische Volksfront van Ethiopië (EPRDF) eind mei de besUssende slag leverden in de burgeroorlog tegen de regering-Mengistoe, bleek al snel dat het nationale leger meer naam dan daad had. De soldaten vochten nauwelijks terug en leverden gedwee hun wapens in.

Op de een of andere manier gaat ook hier het gewone leven zijn gang: er wordt rond de tenten van het Rode Kruis muziek gemaakt, eten gekookt, handel gedreven. Kinderen spelen op en rond een Stalinorgel, dat als een stille getuige van de strijd ergens plompverloren midden op het terrein staat geparkeerd.

Enkele zwangere vrouwen en moeders met kleine kinderen zijn tijdelijk naar een iets comfortabeler plek gebracht, aan de rand van de stad. Ze 'logeren' op een enigszins ongebruikelijke locatie: een groente- en boomkwekerij. Een initiatief van de Amerikaanse landbouwontwikkelingsorganisatie "Double Harvest", die in

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.