+ Meer informatie

Veehandelaren dreigen staat met de rechter

2 minuten leestijd

ZWOLLE (ANP) - Naar schatting duizend veehandelaren hebben gisteravond in de Zwolse IJsselhallen geprotesteerd tegen het beleid van minister Brinkhorst (Landbouw) rond de veemarkten. Zij willen dat de veemarkten alsnog opengaan. Zij dreigen de staat met de rechter.

Volgens de organiserende veehandelaar J. Kroeze was bewust gekozen voor een publieksvriendelijke actie. "We willen niet opnieuw het verkeer in Nederland blokkeren, omdat we daarmee onschuldige burgers treffen". Maandagochtend 2 juli blokkeerden tractoren verscheidene wegen in Nederland.

De handelaren bespraken tijdens de bijeenkomst mogelijke nieuwe acties. Kroeze zei dat er collega's met radicale plannen zijn: "Maar wegblokkades komen er niet meer." Ook andere voorstellen van aanwezigen, zoals het houden van een illegale veemarkt in de IJsselhallen, nam de organisatie van de bijeenkomst niet over.

Voorzitter K. Naberman van de werkgroep Nederlands Agrarisch Belang dreigt wel met een kort geding tegen de staat als de veemarkten niet snel worden heropend. In samenwerking met andere belangenorganisaties wil de werkgroep de discussie met de politiek hervatten. Verder moet er een onderzoek komen naar de oorzaak van het grote verschil tussen de prijs die de consument betaalt voor vleesproducten en de opbrengst voor de boeren.

Tijdens de bijeenkomst in de IJsselhallen lieten verscheidene handelaren een noodkreet horen. Het beleid van Brinkhorst wordt alom gezien als de nekslag voor een groot deel van de agrarische sector. "Het is de arrogantie van de macht. Brinkhorst zou moeten luisteren naar ons boerenverstand", zei Naberman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.