+ Meer informatie

Museumbeheerder coördineert en heeft dagelijkse leiding van museum

Wat een baan

3 minuten leestijd

Als museumbeheerder werk je over het algemeen met veel vrijwilligers. Ik ben de enige betaalde kracht in dit museum. De vrijwilligers geven rondleidingen, laten zien hoe machines werken, maken met de bezoekers diverse drukwerken en bemannen de ontvangstbalie. Ik coördineer dit en heb de dagelijkse leiding van het museum in handen." Aan het woord is dhr. R. Kleijs, museumbeheerder van het Drukkerijmuseum aan de Kleine Oever 11 in Meppel. „Ik ben automonteur geweest. Dat is natuurlijk geen voor de hand liggende achtergrond voor een museumbeheerder. Ik had altijd veel interesse in oude spullen. Ik knutselde graag aan oude techniek. Mijn technische achtergrond en interesses kan ik hier goed gebruiken." „Ik begon als huismeester en conservator. Het onderhoud en beheer van de machines viel onder mijn verantwoordelijkheid. Na reorganisatie van het museum werd ik beheerder en daarmee de enige betaalde kracht. Nog steeds doe ik het onderhoud van de machines. Dat doe ik 's morgens. De middag besteed ik aan alles wat een museumbeheerder als taak heeft. Regelen, contacten onderhouden, organiseren."

Bestuur
„Ik heb verantwoordelijkheid af te leggen tegenover het bestuur van de Stichting Drukkerijmuseum Meppel. Dat bestuur heeft een actieve rol. De secretaris verzorgt bij voorbeeld de pr en de publiciteit. Ik heb dat ook twee jaar gedaan, maar dat werd te veel. Een interessante kant van mijn werk is het beoordelen van nieuw materiaal. Elke week bellen mensen op om iets aan te bieden. Ik overleg dan met de aanbieder of het interessant is of niet en in overleg met een bestuurslid gaan we al of niet kijken." Dat het bestuur zich goed van die taak kwijt, is te zien aan het aanwezige materiaal. Beheerder Kleijs laat het trots zien. „Hier staan we in een nagemaakte grot. Hier begon het schrift in grottekeningen en ideogrammen." De kunstwerken op de grotmuur zijn goed geïmiteerd. De volgende afdeling laat het monnikenwerk zien. "Van pen tot pers" is de titel. Vanzelfsprekend krijgt de uitvinding van de boekdrukkunst ruime aandacht. „Ik denk dat Gütenberg beter was in reclame voor zichzelf dan Laurens Janszoon Coster. Het is bekend dat Gütenberg er een poos tussenuit is geweest. Waar? Vermoedelijk in Haarlem bij Coster. Overigens zijn de Chinezen de echte uitvinders van de boekdrukkunst", geeft Kleijs zijn visie.

Actief
„We proberen zoveel mogelijk een actief museum te zijn", vertelt de beheerder. En dat blijkt, ledere bezoeker kan zelf een vel papier, mèt watermerk, maken. Een andere machine drukt dagelijks de Meppeler Courant van zaterdag 22 mei 1996. Iedere bezoeker kan zelf een visitekaartje van het museum produceren. „Onze nieuwe doelgroep is het personeel uit de grafische sector." Op zondag is het museum gesloten. Dat heeft onder andere te maken met de identiteit van de vrijwilligers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.