+ Meer informatie

Expositie in gemeentehuis van Irmelo over tweede wereldoorlog

Drie inwoners leverden groot aantal voorwerpen

1 minuut leestijd

RMELO — In de oudheidkamer van gemeentehuis zullen gedurende enige en een vijftal vitrines ingericht wormet materialen die betrekking hebop de tweede wereldoorlog.

m. een drietal exinten, allen iners van flrmelo, de ex-gemeen:retaris • de heer en Besten, de heer . Vonkeman en de iervator, zijn een aantal voorwerpen overzichtelijk gerapgschikt opgesteld. U vindt daar de voorpagina's van dagbladen de dato 10 mei 1940 met het vlammend protest van wijlen koningin Wilhelmina. Er zijn aanplakbiljetten met suggestieve slogans; strooibiljetten die uit vliegtuigen werden verspreid; persoonsbewijzen; stamkaarten voor distributie; bonkaarten , voor voedsel eri" , gebriiiksgoederen in vele soorten. Daarbij moet bedacht, dat veel bonnen nooit dienst deden bij gebrek aan verhandelbare voorraden.

Foto's

Ook foto's van de verwoesting van Rotterdam en foto's van de toen nog jeugdige leden van het koningshuis in Canada zijn er te zien. Als meest tot de verbeelding sprekende voorwerpen staan er eén aantal vliegtuigmodellen, zowel van geallieerden als van de Duitsers. De heer Vonkeman heeft uit zijn modellencollectie een viertal onderwerpen opgezet n.l.: # een Nederlandse jager in gevecht met een Duitse jachtkruiser, mei 1940. Strijdkreet: „Zet hem op, witte muizen". • het bombardement op de Ruhrdammen in Duitsland. Guy Gibson

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.