+ Meer informatie

Abstracts

2 minuten leestijd

Over de vormende werking van religie Een sociaal-wetenschappelijk onderzoek naar de gereformeerde levensstijl

Linda van de Kamp
In dit artikel wordt verslag gedaan van een empirisch sociaal-wetenschappelijk onderzoek in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Utrecht Noord/West. De centrale vraag is in hoeverre religie vormend werkt. De redenering die wordt uitgewerkt is dat religie niet direct het gedrag van de gereformeerden vormt, maar het religieuze regime en elk regime waarin mensen opgenomen zijn. Sinds de vorige eeuw is de dwang van het religieuze om bepaald gedrag te vertonen afgenomen door de toenemende invloed van de staatssamenleving. In de confrontatie met het seculiere leven en het aangaan van nieuwe relaties met niet-christenen en christenen van andere gezindte, ontwikkelen vele kerkleden een nieuwe gereformeerde levensstijl op allerlei terreinen van hun leven.

Apologetische antropologie
Wolfhart Pannenberg en de mens als beeld van God

Diederik Noordveld
In de postmoderne tijd wordt ‘grote verhalen’ een faillissement toegedicht. Dit geldt ook het christendom. De mens moet zélf zijn leven vormgeven. In de praktijk blijkt dit niet zo gemakkelijk te gaan. Het leven wordt eerder als een last dan als een lust ervaren. Het is een uitdaging voor christelijke leer om te laten zien dat dit levensgevoel niet het einde is. Wij kennen immers een Christus die vermoeide en belaste mensen rust wil geven Een goede dogmatiek laat iets van die bevrijding zien. In dit artikel wil ik dat concretiseren met behulp van een element uit de antropologie van Wolfhart Pannenberg. Uit zijn antropologie haal ik zijn opvatting over de mens als beeld van God naar voren. Pannenberg voegt aan het beeld-van-Godzijn een eschatologische dimensie toe: Op weg naar het eschaton wordt de mens wie hij is. Helpt zijn visie de postmoderne mens zijn identiteit te vinden?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.