+ Meer informatie

Bid- en dankdag

2 minuten leestijd

Dankdag houden is een goede zaak. Natuurlijk is danken niet iets wat je alleen op dankdag doet, maar dat neemt niet weg dat die ene speciale dag een goede gelegenheid is om stil te staan bij alle gaven van God. Een jaar lang heeft God je -zoals dat dan wordt genoemd- gedragen en gespaard. Dag in, dag uit. Ieder uur, iedere minuut. Je leeft! Je mocht naar school, of naar je werk. Je had een dak boven je hoofd. Je kreeg eten, in overvloed zelfs. En misschien heb je verkering gekregen. "Hij overlaadt ons dag aan dag met Zijne gunstbewijzen."

Inderdaad: elke dag zou dankdag moeten zijn! Maar natuurlijk zijn er ook de verdrietige kanten van het leven. Je was ziek, zakte voor je examen, je verkering ging uit, of misschien overleed er wel iemand van wie je veel hield. Vergeet dan niet dat het niet de schuld van God is dat er verdriet in de wereld is. De profeet Jeremía had het ook niet altijd even makkelijk. Toch schrijft hij in Klaagliederen 3: "Wat klaagt dan een levend mens? Een ieder klage vanwege zijn zonden!" Dankdag is dan ook boetedag. Hoe je dankdag moet houden? Kaïn hield ook dankdag. Keurig, zoals zijn pa en ma -Adam en Eva- dat wilden. Keurig geofferd van de vruchten van het veld. Maar God zag het offer van Kaïn niet aan. Dat van Abel wel. Abel die niet zomaar offerde, maar de beste schapen uit zijn kudde uitzocht.

Er is niets mis mee om uit gewoonte naar de kerk te gaan op dankdag. Maar let op: echt danken doe je door het geloof. Lees het maar na in Hebreeën 11: "Door het geloof heeft Abel God een beter offer gebracht dan Kaïn, door hetwelk hij getuigenis bekomen heeft, dat hij rechtvaardig was." Dankdag wordt dan ook biddag.

Sandor van Leeuwen, jeugdwerker +16 JBGG

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.