+ Meer informatie

Dordrecht handhaaft hardhoutverbod

Geen steun voor voorstel van CDA

2 minuten leestijd

J DORDRECHT - De handhaving van het hardhoutverbod in de Dordtse bouwverordening is volgens de CDA-fractie een prestigezaak geworden. „U gebruilit het verbod over de ruggen van de burgers om druk uit te oefenen op de Tweede Kamer", aldus fractievoorzitter drs. G. Veldhuyzen. „Het is volstrekt onjuist om verplichtingen aan burgers op te leggen die we niet mogen opleggen".

r Van onze correspondent

Op initiatief van het CDA debatteerde de Dordtse gemeenteraad gistermiddag over de Intrekking van het hardhoutverbod. Een meerderheid bleek daarvoor echter niet te vinden. Volgens de Dordtse christen-democraten is gebleken dat in de Tweede Kamer geen draagvlak is om het kappen van de regenwouden via bouwverordeningen tegen te gaan. Ook minister J. G. M. A. Alders (Volkshuisvesting) heeft zich tegenstander getoond van dergelijke maatregelen. De Kamer zal Waarschijhlijk nog dit jaar een beslissing nemen over deze kwestie. „Wij moéten dus nu ons eigen beleid bepalen en ons niet verschuilen achter het parlement", aldus Veldhuyzen.

Twee jaar gelden was Dordrecht de eerste gemeente die een hardhoutverbod in de bouwverordening opnam. Bepalingen in de bouwverordening moeten het algemeen belang op het oog hebben. Het verdwijnen van regenwouden was zo'n belang dat directe gevolgen heeft voor Dordtse burgers, zo redeneerde de raad destijds.

De collegepartijen PvdA, D66, VVD en Groen Links steunden gistermiddag het advies van het college van B en W het verbod voorlopig te handhaven. PvdA-woordvoerder mr. E. G. J. M. Meijer noemde het CDA-initiatief „bevreemdend". „Het is alsof het CDA geneigd is het gebruik van tropisch hardhout te stimuleren", aldus Meijer.

Opportunisme

Enige steun ontving het CDA van de fractie SGP/RPF/GPV. „Wij zijn van het begin af aan tegen het verbod geweest", aldus fractievoorzitter H. Mostert. „Zo'n verbod hoort hier helemaal niet thuis alhoewel wij wel voor behoud van de regenwouden zijn".

Wethouder P. C. Janse juichte het "toe dat een meerderheid van de raad het CDA-initiatief verwierp. Volgens hem is het nog lang niet zeker dat de Tweede Kamer tegen een hardhoutverbod zal stemmen. „U neemt zo uw verantwoordelijkheid om druk uit te blijven oefenen op het parlement. Het zou een slechte zaak zijn als we nu zouden afhaken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.