Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Doe meer met groente

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Doe meer met groente

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Soep is meestal een feestelijk extraatje vooraf bij een wat uitgebreide maaltijd. Enkele soepen worden als hele maaltijd gezien, zoals bruine-bonensoep en snert. Van groentesoep kunt u echter ook een voedzame maaltijdsoep maken. Waarschijnlijk houdt u wel wat groente over. Die kunt u heel goed verwerken in een rauwkostschotel.

Groente-maaltijdsoep
(afhankelijk van de hoeveelheid soep die u wilt hebben, voegt u de ingrediënten naar verhouding toe) boter of margarine

1 ui
kerrie
peper
soepgroenten
bouillon
aardappelen
peterselie

Soepgroenten kunt u kant-en-klaar kopen of zelf maken van bijv. prei, wortel, bloemkool, sperciebonen etc. Smelt boter of margarine in een pan. Snij de ui klein en fruit hem met kerrie en peper. Voeg de gewassen soepgroenten toe en smoor het geheel 5 minuten met gesloten deksel. Doe de bouillon erbij en voeg naar smaak sperciebonen toe en de in stukjes gesneden aardappelen. Kook de soep 15 minuten. Voor het opdienen de fijngehakte peterselie erover strooien. Presenteer er stokbrood en kruidenboter bij.

Rauwkostschotel

bloemkool
wortel
komkommer

Bloemkoolroosjes wassen. Wortel schoonmaken en grof raspen. De schone komkommer in plakjes snijden en deze plakjes weer in vieren. De groenten mengen. Venkel, wortel en rozijnen zijn ook een uitstekende combinatie in een rauwkostschotel. Bij zo'n schotel hoort een lekkere saus. Dat hoeft niet altijd mayonaise te zijn; de heerlijkste sauzen maakt u zelf. Laat uw fantasie de vrije loop! Hier onder geven we enkele basissauzen.

Vinaigrettesaus
Roer 1 theelepel mosterd, wat zout, peper en een mespunt suiker met 1 eetlepel azijn tot een papje en vermeng dit vervolgens met 2 eetlepels olie.

Yoghurtslasaus
Vermeng enige eetlepels (magere) yoghurt met wat citroensap (of azijn) zout, peper. Vermeng kant-en-klaar gekochte mayonaise eens met yoghurt of magere kwark, waardoor de saus luchtiger en minder vet wordt.

Kwarkslasaus
Vermeng 1/4 pakje magere kwark met wat melk of koffiemelk, citroensap, zout en peper. Op deze sauzen zijn talloze variaties mogelijk. Voorbeelden daarvan zijn: toevoegen van

•fijngemaakt hardgekookt ei
•kleingesneden augurkjes
•gesnipperd uitje
•fijngewreven teentje knoflook
•mierikswortelpoeder
•tomatenpuree of -ketchup
•paprikapoeder
•kerrie
•verse of gedroogde basilicum, fijngeknipte bieslook, peterselie, venkel, kervel, selderijgroen, enz.

Mogelijkheden te over om er iets aparts van te maken. Veel succes ermee en eet smakelijk!

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 oktober 1983

Terdege | 48 Pagina's

Doe meer met groente

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 oktober 1983

Terdege | 48 Pagina's