+ Meer informatie

Op de ambulance

Belevenissen van een verpleegkundige

2 minuten leestijd

Op de Intensive Care van het ziekenhuis in onze regio is een jongeman terechtgekomen die bewust te veel medicijnen heeft ingenomen. Hij ligt er een nacht ter observatie en mag dan de Intensive Care weer verlaten.
Gezien de reden van het overmatige medicijngebruik kan hij niet terug naar zijn huis. Hij moet naar een psychiatrisch ziekenhuis. Wij krijgen de opdracht om deze jongeman naar een psychiatrisch ziekenhuis in een andere regio te brengen. Als we op de Intensive Care komen, zien we de jongeman in bed liggen. Gefixeerd.
De verpleegkundige geeft aan dat meneer af en toe agressief is geweest maar wel goed te corrigeren is. Hij wil vrijwillig opgenomen worden in het psychiatrisch ziekenhuis. Wij rijden de brancard de kamer binnen.
Meteen is zijn reactie: „Ik ga niet mee met jullie.” Hij wil zijn kleren hebben en dan naar huis gaan. Deze reactie is voor mij duidelijk en ik vertel de verpleegkundige dat ik hem zo niet kan meenemen. Hiervoor is begrip. De verpleegkundige zegt tegen de patiënt dat hij dan een gedwongen opname zal krijgen. Onverrichterzake verlaten we de afdeling en we melden dat aan de meldkamer. Wij horen wel wanneer de IBS (inbewaringstelling) door de burgemeester is getekend. Na twee uur vertelt de meldkamer dat de papieren getekend zijn en de jongeman alsnog naar het andere ziekenhuis gebracht mag worden. Er is ook politiebegeleiding geregeld, zodat ik hem samen met een agent naar het juiste adres kan vervoeren. Het is onze plicht om hem daar te brengen.
We mogen hem tijdens de overplaatsing niet laten gaan.
Bij een vrijwillige opname mag de patiënt de ambulance wel verlaten. Op de afdeling krijgen we de papieren van de verpleegkundige en gaan we weer naar de patiënt.
Hij wil nog steeds niet mee, maar nu kunnen we hem dwingen. Ik leg hem kort uit dat hij mee moet en dat wij hem naar het andere ziekenhuis moeten brengen.
Hij kan kiezen: of hij gaat rustig mee op de brancard of wij moeten hem met boeien om en enige dwang overplaatsen. Hij kiest met enig verbaal geweld en een korte slaande beweging uiteindelijk voor de eerste optie. De reis verloopt rustig en onze reisgenoot slaapt de hele rit.
Wij dragen hem over aan de verpleging van de gesloten afdeling en nemen afscheid van hem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.