+ Meer informatie

Voormalige Afghaanse koning neergestoken

Ex-monarch buiten levensgevaar

2 minuten leestijd

ROME (AP) — De voormalige koning van Afghanistan, de 77-Jarige Mohammed Zaher Shah, is gisteren in Rome neergestoken door een man die uitriep: „Ik moet u doden". De ex-koning liep verscheidene steekwonden op, maar verkeerde volgens het ziekenhuis waar hij behandeld werd buiten levensgevaar.

De dader deed zich voor als journalist. Hij nam de ex-koning een interview af, aan het eind waarvan hij een mes trok en uithaalde. Hij werd onmiddellijk na de aanslag gearresteerd. De Carabinieri, de Italiaanse paramilitaire politie, identificeerde hem als een Portugees, José Santo Paolo de Almedia. Het motief voor de aanval was niet bekend.

Zaher Shah werd drie keer geraakt. Zijn linkerduim was gebroken en hij had steekwonden in zijn gelaat en hals. De grootste wond was drie tot vier centimeter diep, zei dokter Ercole Brunetti van het Villa San Pietro-ziekenhuis. Brunetti zei dat de toestand van Zaher Shah stabiel was en dat hij buiten levensgevaar was.

In ballingschap

De voormalige koning woont met familieleden in ballingschap in een villa buiten Rome. Tijdens de communistische revolutie van april 1978 werd hij afgezet toen hij voor een medische behandeling in Italië was. In september van dit jaar gaf de Afghaanse regering hem zijn staatsburgerschap terug. De Afghaanse president, Najibullah, heeft de voormalige monarch herhaaldelijk een post in zijn regering aangeboden, maar Zaher Shah heeft dit steeds geweigerd.

De naam van de ex-koning is ook genoemd in verband met een vredesregeling in Afghanistan. Hij zou een overgangsregering kunnen leiden die een einde moet maken aan de al meer dan tien jaar durende burgeroorlog tussen moslim-verzetsstrijders en de marxistische regering en het pad moet effenen voor verkiezingen. Islamitische fundamentalisten in de verzetsbeweging zijn echter fel tegen een terugkeer van de koning gekant.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.