+ Meer informatie

Eenheid, orde en vrede centraal in nieuwjaarsspeeches van wereldleiders

Intrede 1991 overal vrij uitbundig en op eigen wijze gevierd

4 minuten leestijd

AMSTERDAM (AP) Terwijl wereldleiders opriepen tot vrede en eenheid In de wereld werd op vele plaatsen de jaarwisseling op eigen wijze gevierd.

Sowjetpresident Michail Gorbatsjov deed maandag in een nieuwjaarsboodschap aan het Amerikaanse volk opnieuw een oproep voor een vreedzame oplossing van de Golfcrisis. Ook toonde hij zich verheugd dat voor februari weer een topontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush op het programma staat.

Gorbatsjov bracht in herinnering dat in 1990 veel belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen hebben plaatsgehad, zoals de beëindiging van de Koude Oorlog. Maar hij gaf tevens toe dat het een heel moeilijk jaar voor de Sowjetbevolking is geweest, „een jaar van principiële veranderingen in de maatschappij, een jaar van de moeilijkste, maar tegelijk ook noodzakelijkste beslissingen" om de crisis te overwinnen en „het pad van de stabiele democratische processen te bewandelen".

Zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush richtte zich maandag in een televisietoespraak tot „al die geweldige mensen in de Sowjet-Unie" en bood de belaagde Gorbatsjov steun aan. Bush verwelkomde de Sowjets in het bondgenootschap tegen Irak en prees de „gemeenschappelijke benadering van een nieuwe dreiging". Hij noemde de Iraakse inval in Koeweit „wrede agressie".

Stabiel

De Duitse bondskanselier. Helmut. Kohi, drong maandag in een boodschap aan het Duitse volk aan op steun voor de hervormingen in de Sowjet-Unie. Kohl benadrukte dat vooral Duitsland veel belang heeft bij een stabiel Europa. „De politieke en economische stabiliteit van ons Europese continent is de beste garantie voor een duurzame vrede in vrijheid. Niemand heeft daar meer belang bij dan wij Duitsers, in het hart van Europa", aldus Kohl.

De Franse president, Frangois Mitterrand, riep Irak op zich terug te trekken uit Koeweit en vroeg de wereld de conflicten in het Midden-Oosten te helpen oplossen, inclusief het Israëlisch-Palestijnse vraagstuk. Volgens Mitterrand kunnen een of meerdere internationale conferenties nodig zijn om de conflicten uit de wereld te helpen.

De Iraakse ambassade in Londen wenste de wereld een vreedzaam en welvarend nieuwjaar en noemde de toespraak van Bush „een boodschap van toenemende agressie, vernietiging en oorlog... terwijl Irak altijd de olijftak zal dragen, vredesliederen zal zingen en de oorlog vervloeken".

De Iraakse president. Saddam Hoessein, zei gisteren in een boodschap aan PLO-leider Jasser Arafat dat de Palestijnen moeten doorgaan met hun strijd tegen de „ongelovigen en hun agenten".

Agressie

De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, wenste Bush de overwinning toe in de Golf. Daarmee wordt het Midden-Oosten volgens de premier bevrijd van de „dreiging van tirannie en agressie". De pas geïnstalleerde president Lech Walesa zei in zijn boodschap aan het Poolse volk dat de taak waarvoor hij zich gesteld ziet „niet gemakkelijk zal zijn". Hij beloofde dat de hervormingen het komende jaar in een hoger tempo zullen plaatshebben dan in 1989.

President Vaclav Havel van Tsjechoslowakije drong er bij zijn landgenoten op aan vertrouwen te hebben in het nieuwe jaar, ondanks de economische en sociale onzekerheden die het land kent na de val van de communisten in 1989. Het Albanese staatshoofd Ramiz Alia zei maandag in een radio-uitzending dat hij geloofde dat 1991 een keerpunt zou zijn voor zijn land en riep op tot eenheid en orde.

President Corazon Aquino van de Filippijnen riep op tot vrede in het Midden-Oosten, waar naar schatting zo'n 700.000 van haar landgenoten werken. President Elias Hrawi van Libanon beloofde het proces van verzoening in zijn land, dat al zestien jaar wordt geteisterd door een burgeroorlog, te versnellen.

Op vele plaatsen in de wereld werd de jaarwisseling vrij uitbundig en op HONGKONG eigen wijze gevierd. Op Times Square in New York kwamen zo'n 260.000 feestvierders bijeen voor de traditionele nieuwjaarsviering, waarbij om middernacht als in andere jaren een roestvrijstalen bal van twee meter doorsnede van een 23 meter hoge vlaggemast viel. Veel feestgangers droegen oranje linten als eerbetoon aan de Amerikaanse troepen in de Golf.

Op Trafalgar Square in Londen kwamen naar schatting 60.000 mensen bijeen. Volgens de politie waren de festiviteiten betrekkelijk rustig verlopen; er werden 145 arrestaties verricht en er vielen 100 voornamelijk lichtgewonden. In de Filippijnen vielen zeker veertig doden ondanks oproepen van de regering om het feest niet met vuurwerk en -wapens te vieren.

De meeste Chinezen brachten de jaarwisseling rustig met vrienden en bekenden door, met wie ze speciale gerechten nuttigden en mah-jong speelden. In Tokio gingen miljoenen Japanners naar een tempel om te bidden voor succes in het "Jaar van het Schaap".

In Spanje werd een traditie bijna verstoord doordat de klok op het Puerta del Sol-plein in Madrid op oudejaarsdag door toedoen van een televisietechnicus defect raakte. Vele Spanjaarden proberen geluk af te dwingen door op oudejaarsavond, als de klok twaalf slaat, bij iedere slag een druif door te slikken. De klok werd net op tijd gerepareerd zodat Spanjaarden op het plein en voor de televisie alsnog het ritueel konden uitvoeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.